Begrotingsoverleg verder, maar kabinet en oppositie hopeloos verdeeld

Journalisten stellen bij het ministerie van Financiën vragen aan D66-Kamerlid Wouter Koolmees.
Journalisten stellen bij het ministerie van Financiën vragen aan D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Foto ANP / Robin Utrecht

Het begrotingsoverleg tussen kabinet en D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP zit nog altijd muurvast. Hervatting van het overleg werd vanmiddag uitgesteld tot 17.00 uur. Minister Dijsselbloem hoopt deze week een akkoord te bereiken, maar een aantal partijen dreigt met opstappen.

“Als we vanmiddag geen beweging zien, heeft verder praten geen zin meer”, zegt ChristenUnie-leider Arie Slob vanmiddag. Hij wil, net als de SGP, dat het kabinet gezinnen tegemoetkomt. Kindregelingen is later vandaag het eerste agendapunt tijdens het overleg op het ministerie van Financiën. Slob ergert zich aan het tempo:

“Het is nog steeds niet duidelijk wat nu precies de kaders zijn waarbinnen we praten. Hebben we het over het sociaal akkoord, over belastingverlaging, en moet het pakket zes miljard euro zijn?”

GroenLinks wil niet instemmen met 6 miljard

Dat laatste is een wens van de SGP, maar een heikel punt voor GroenLinks. Partijleider Bram van Ojik wil onder geen beding instemmen met zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen:

“Als ik akkoord moet gaan met dat hele pakket, dan heb ik daar niets meer te zoeken. Dan zou GroenLinks een soort gedoogpartner worden, en dat wil ik niet.”

Van Ojik wil de vrijheid behouden om tegen voorstellen van het kabinet te stemmen als die hem niet bevallen. Wel is hij bereid om bijvoorbeeld het belastingplan te steunen, als daarin ook maatregelen tot vergroening staan. Van Ojik is wel weer pertinent tegen het sneller invoeren van de versobering van de WW. “Maar het kabinet is ook niet erg geneigd om dit te doen”, zegt hij.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Het wordt spannend! SGP wil meer geld voor gezinnen, minder belastingdruk, betere positie eenverdieners. Kabinet moet over de brug komen.

D66: als we op vakantie gaan, betaalt iedereen mee

Het openbreken van het sociaal akkoord, waarin afspraken staan over de WW en het ontslagrecht, is voor D66 essentieel. Financieel woordvoerder Wouter Koolmees is weinig gecharmeerd van de opstelling van GroenLinks, waarbij oppositiepartijen het kabinet op deelonderwerpen steunen. “Als we op vakantie gaan, betaalt iedereen mee”, vindt hij.

Wat het onderhandelingsproces bemoeilijkt, is behalve het vaststellen van de kaders, ook de ‘techniek dit onder de maatregelen ligt’. “Alles wat je voorstelt moet doorgerekend worden, bekeken worden of daarvoor wetten moeten worden aangepast, vastgesteld worden hoe robuust het is. Het is gewoon een ingewikkelde puzzel”, aldus Koolmees.

Wat de D66’er betreft hoeft er dan ook geen harde deadline te zijn. Van Ojik wil, net als Slob, vandaag helderheid. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei vanmiddag in zijn wekelijkse gesprek met RTL-Z dat de partijen al een eind op weg zijn en dat hij optimistisch is over het bereiken van een akkoord:

“Wat mij betreft zo snel mogelijk, we zijn al een heel eind. We hebben allemaal het gevoel dat we er dichtbij zijn, ik hoop nog deze week.”

SP: aanfluiting dat er nog geen akkoord is

SP-leider Emile Roemer vindt het een “aanfluiting” dat het kabinet nog steeds geen begrotingsakkoord heeft gesloten met de oppositiepartijen. Dat zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Helma Neppérus (VVD) om de Algemene Financiële Beschouwingen opnieuw een week uit te stellen.

Roemer ging daarmee niettemin mokkend akkoord. Het heeft ook geen zin om te debatteren wanneer zes partijen en de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hun kaken gesloten houden. “Dit is het laatste uitstel wat ons betreft.”

De Algemene Financiële Beschouwingen zouden eigenlijk vorige week worden gehouden, maar werden toen uitgesteld vanwege het overleg met de oppositie over steun aan de begroting voor volgend jaar. Die gesprekken lopen nog steeds. Daarom is het debat nu opnieuw een week uitgesteld. (Novum)

    • Pim van den Dool