‘Artsen en verpleegkundigen falen bij stervensbegeleiding’

Een verpleegster verzorgt een oude vrouw.
Een verpleegster verzorgt een oude vrouw. Foto ANP/ Martijn Beekman

Artsen en verpleegkundigen schieten tekort bij de palliatieve zorg van patiënten die op sterven liggen. Hun kennis en ervaring op het gebied van deze zorg is onvoldoende, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag in de Volkskrant.

Als een patiënt in de stervensfase erge pijn heeft of benauwd is, kan een arts palliatieve sedatie gebruiken. Daarbij wordt het bewustzijn verlaagd, waardoor het overlijden rustig kan plaatsvinden.

Uit een rondgang van de krant onder artsen blijkt dat vaak te vroeg wordt gestart met de behandeling. Dat mag pas als de patiënt nog maximaal twee weken te leven heeft. Ook wordt sedatie gebruikt als verkapte euthanasie en voelen artsen zich door families onder druk gezet.

‘Onnodig lijden en traumatische ervaringen’

De tekortkomingen bij de palliatieve zorg zorgen nu voor “onnodig lijden en soms traumatische ervaringen voor nabestaanden”w, zegt directeur netwerken van het IKNL Marlies Jansen-Landheer in de krant:

“Er is nog steeds geen strak protocol. Het is tijd voor professionalisering.”

Het IKNL, dat artsen en verpleegkundigen adviseert over palliatieve zorg, brengt binnenkort een rapport uit met analyses van onderzoeken over het onderwerp.

Nederlandse artsen maken volgens de Volkskrant steeds vaker gebruik van palliatieve sedatie. Jaarlijks gebeurt het zo’n 17.000 keer, in 12,5 procent van de sterfgevallen.

Van Rijn is verrast

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn heeft verrast gereageerd op de berichtgeving. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer zei hij dat de ervaring ‘tot nu toe eigenlijk heel positief’ is. Van Rijn wees erop dat onderzoeken tot nu toe laten zien dat juist goed wordt omgegaan met het verlenen van palliatieve zorg. De bewindsman neemt de berichten wel ‘zeer serieus’. Wel wil hij eerst het officiële rapport afwachten, dat in januari wordt verwacht. Op grond daarvan zal hij besluiten of aanvullend onderzoek nodig is.(Novum)