Argentijnse president herstelt na operatie

Aanhangers van de Argentijnse president Kirchner plakken boodschappen met beterschap buiten bij het ziekenhuis waar ze geopereerd is. Foto AFP / Daniel Garcia

De operatie van de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner aan haar hoofd is goed verlopen, meldt persbureau AP. Volgens de gouverneur van Buenos Aires, Daniel Scioli, zou Kirchner (60) nu aan het herstellen zijn van de narcose. De operatie ging goed zei een woordvoerder van de regering.

Hij liet weten dat ze iedereen bedankte voor de steun en ook het medisch team dankbaar was. Ook zou ze in een goede stemming zijn.

De president werd geopereerd aan een bloeduitstorting in haar hersenen. De bloedprop moest van onder haar schedel weggehaald worden, waarmee de druk op haar hersenen werd verlicht. Dit weekend werd al bekend dat Kirchner een maand vrij had genomen wegens haar gezondheid. Artsen vonden dat ze rust moest houden, maar de beslissing om toch te opereren werd genomen toen haar toestand gisteravond achteruitging. Haar linkerarm voelde slap en er stroomde niet genoeg bloed naartoe.

De ziekte komt op een ongunstig moment voor haar partij: eind oktober zijn er Congresverkiezingen. Kirchner voerde campagne voor haar partijgenoten nadat de eveneens linkse oppositie bij verkiezingen in augustus onverwacht sterk had gepresteerd. Haar partij kan de meerderheid verliezen het Congres.

    • Anouk Eigenraam