Alsof hij ons met eieren bekogelt

None

Zien Docu

Close Up: Salvador Dalí, tragikomisch genie

Ned. 2, 23.00-23.55u.

AVRO’s cultuurrubriek Close Up opent het nieuwe seizoen met een portret van de surrealistische Spaanse schilder Salvador Dalí (1904-1989). De film, vorig jaar gemaakt voor een Dalí-retrospectief in het Centre Pompidou, bevat prachtig archiefmateriaal. Al in de eerste minuten lijkt Dalí ons met eieren te bekogelen, later blijkt dat hij zijn eigen schilderijen met verf besmeurt.

In zijn latere leven speelde de kunstenaar met de opgeblazen versies van zichzelf, zijn vermoeiende clownerie kan af en toe tegenstaan. Toch biedt het portret in 52 minuten een mooi overzicht van zijn lange loopbaan en thematische preoccupaties. Ook is er aandacht voor zijn uitstapjes naar film: eind jaren twintig maakte hij samen met Luis Buñuel het controversiële Un chien andalou en L’age d’or, dat de katholieken zodanig schokte dat er bij de première inkt naar het doek werd gegooid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Dalí samen met zijn trouwe levensgezellin Gala in Amerika, waar hij de memorabele, freudiaanse droomsequentie uit Hitchcocks Spellbound verzorgde. Zonder Freud, die hij ook ontmoette, geen Dalí: het onderbewuste was zijn onuitputtelijke inspiratiebron.

    • André Waardenburg