Zeker 51 doden bij hevige botsingen van aanhang Morsi met Egyptische troepen

De Moslimbroederschap legt zich nog altijd niet neer bij de afzetting van president Morsi door het leger. Dit weekeinde kwam het weer tot geweld.

Bij hevige straatgevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en Egyptische veiligheidstroepen zijn gisteren ten minste 51 mensen om het leven gekomen. In totaal werden in de hoofdstad Kairo veertig mensen gedood. Bij gevechten en rellen elders in het land vonden elf mensen de dood. Meer dan 240 mensen liepen verwondingen op, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. In het hele land werden 423 aanhangers van Morsi opgepakt.

De gevechten van gisteren braken uit tijdens de herdenking van de Jom Kipoer-oorlog van 1973 tussen Israël en verschillende Arabische landen waaronder Egypte. Aanhangers van de nieuwe sterkte man, legerleider El- Sisi, grepen de gelegenheid aan om hun steun te betuigen aan het nieuwe regime. Maar duizenden aanhangers van Morsi gingen eveneens de straat op en beide groepen raakten slaags.

Aanhangers van Morsi schoten in Kairo met hagel op agenten en bekogelden hen met brandbommen. Rellen braken uit met tegenstanders van Morsi. De politie reageerde met traangas en schoot op de betogers. In verschillende wijken lagen de straten bezaaid met rotzooi en was de lucht gevuld met traangas en de rook van brandende autobanden.

Het waren de hevigste gevechten sinds 14 augustus. Toen vielen er honderden doden bij de gewelddadige ontruiming van twee protestkampen van Morsi-aanhangers in Kairo door de veiligheidstroepen. Sinds de omverwerping van president Mohammed Morsi door het leger op 3 juli hebben de Egyptische autoriteiten al zo’n tweeduizend leden van de Moslimbroederschap gearresteerd.

Legerleider Abdul Fattah El-Sisi zei dat de macht van het leger niet gebroken zal worden door de aanhangers van Morsi. Bij een concert ter ere van de herdenkingsdag zei hij: „Ziet u de piramiden? Het leger is zoals de piramiden, want het Egyptische volk staat aan zijn zijde.”

Morsi’s Moslimbroederschap eist dat interim-president Adly Mansour aftreedt en dat Morsi terugkeert. Voor vrijdag heeft de beweging een demonstratie gepland op het Tahrirplein in het centrum van Kairo. (AP)