Terugkijken: Literaturfest met mystery guest Donna Tartt

Donna Tartt in Amsterdam in september 2013.
Donna Tartt in Amsterdam in september 2013. Foto ANP

Donna Tartt was vrijdag 30 september te gast bij Literaturfest, de nu voor het eerst gefilmde literaire avond in De Rode Hoed van journalisten Tim de Gier, Toine Donk en Ernst-Jan Pfauth. Hoofdonderwerp: Dickens’ ‘Bleak House’.

De helft van het publiek had ooit iets van Charles Dickens (1812-1870) gelezen, bleek toen Donna Tartt een minuut na haar opkomst aangaf over haar favoriete boek Bleak House (1853) van Charles Dickens te willen vertellen. Voor Toine Donk, samen met De Correspondent-journalist Ernst-Jan Pfauth interviewer van Tartt, was het de eerste keer.

Donk gaf aan blij verrast te zijn door Dickens, zelfs gelachen te hebben bij het lezen van Bleak House. Ondanks het feit dat Dickens’ roman - die Tartt pas na de verschijning van The Secret History in 1992 en als laatste boek uit het oeuvre van Dickens las - te boek staat als een complexe roman over de slachtoffers van de roemruchtige, eeuwigdurende rechtzaak Jarndyse vs Jarndyse. Het boek, zo benadrukt Tartt tijdens het interview, inspireerde Franz Kafka bij het schrijven van Het proces.


Tartt geeft in haar interview bij Literaturfest aan achteraf erg blij te zijn geweest met haar keuze om Bleak House te bewaren voor het laatst. Rond haar dertigste was ze eindelijk oud genoeg om Dickens’ beste roman te begrijpen. En dichter bij tijdreizen kom je volgens haar niet: ‘Je hebt de ervaring te lopen door het grote, donkere, labyrintisch Londen van Dickens. Je ruikt de geurtjes, je ziet alles. Het is een stad van infectieziektes.’

Donna Tartts derde roman Het puttertje werd een kleine week voor haar optreden in Literaturfest, en een maand eerder dan Amerika, in Amsterdam gepresenteerd. De Nederlandse media schreven wisselend over haar derde roman. Een overzicht van die recensie kunt u hier en hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis