Terézia Mora wint Deutscher Buchpreis

Hongaars schrijfster Terezia Mora op 7 oktober 2013 in Frankfurt am Main waar ze de Deutsche Buchpreis in ontvangst nam. Foto ANP

De Hongaarse schrijfster Terézia Mora heeft vanavond, aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse, de prestigieuze Deutscher Buchpreis gewonnen, de prijs voor de beste Duitstalige roman van het afgelopen jaar. Dat meldt Die Zeit.

De jury prees haar roman Das Ungeheuer (Het monster), een roman over computerexpert Darius Kopp die zich niet kan neerleggen bij de zelfmoord van zijn vrouw, vanavond in Frankfurt am Main om de ‘ontroerende’ en ‘tijddiagnostische’ kwaliteit. De jury las in totaal meer dan 200 romans uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Kanshebbers waren naast Mora ook Mirko Bonné (Nie mehr Nacht), Reinhard Jirgl (Nichts von euch auf Erden), Clemens Meyer (Im Stein), Marion Poschmann (Die Sonnenposition) en Monika Zeiner (Die Ordnung der Sterne über Como). Zij stonden allen op de shortlist van de prijs. Aan de Deutscher Buchpreis in een bedrag van 25.000 euro verbonden.

    • Roderick Nieuwenhuis