Ook wintersporter wordt afgetapt

Alle communicatie van sporters en bezoekers bij de Olympische Winterspelen in Sotsji begin volgend jaar zal worden gecontroleerd door de Russische geheime dienst FSB. Dat meldt The Guardian, op basis van informatie die Russische onderzoeksjournalisten hebben verzameld en met de Britse krant hebben gedeeld.

Telefoon- en wifiverbindingen zullen worden afgetapt met behulp van het systeem SORM, afkorting voor Systeem voor Praktische Recherche Operaties, dat in de jaren negentig werd ontwikkeld. Volgens de journalisten, die onder meer openbare aanbestedingen onderzochten, wordt SORM nu gemoderniseerd in Sotsji, maar ook in andere Russische regio’s.

Na aanpassing kunnen veiligheidsagenten het internetverkeer ook op trefwoorden doorzoeken. De Canadese wetenschapper Ron Deibert, die meewerkte aan het onderzoek, noemt het Russische systeem ‘PRISM op steroïden’ – een verwijzing naar het afluistersysteem van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. De toegang van SORM tot de communicatie zou vereist zijn bij het aanleggen van verbindingen.

De Amerikaanse dienst voor diplomatieke veiligheid heeft volgens The Guardian al gewaarschuwd voor SORM. Zakenreizigers kregen het advies de batterij uit hun telefoon te halen. Het hoofd veiligheid van de FSB in Sotsji is een voormalige chef contraspionage. De FSB stelt dat er bij de Zomerspelen in Londen veel intensiever toezicht was, onder meer met videocamera’s in wc’s.