Sodom en Gomorra in Saoedi-Arabië

None

In Saoedi-Arabië zijn vrouwenactivisten een nieuwe campagne begonnen om zelf te mogen autorijden. Ze zeggen dat niets in het islamitische geloof zich daartegen verzet en ze hebben voor 26 oktober een actiedag aangekondigd.

Saoedische vrouwen zijn de enige in de wereld die niet achter het stuur mogen. Dat moet nu eindelijk veranderen, zeggen ze.

Het interessante is dat eigenlijk iedereen in Saoedi-Arabië het eens is dat autorijden niets te maken heeft met de islam, zelfs niet als het vrouwen betreft. Ik sprak een paar jaar geleden nota bene een onderminister van Religieuze Zaken die dat volmondig beaamde. Koning Abdullah zei bij zijn aantreden in 2005 dat vrouwen heus op een gegeven moment achter het stuur zouden mogen. Alleen niet nu.

Het argument waarmee vrouwen altijd worden afgescheept is dat de conservatieve meerderheid van de bevolking geen autorijdende vrouwen wil (en een heleboel andere dingen ook niet). Stel je voor dat die conservatievelingen een vrouw uit haar auto sleuren! Dan krijg je een opstootje en dat leidt tot onrust, en onrust is in een tel fitna, tweedracht en chaos, en dat is het ergste dat het koninkrijk kan overkomen. Tussen twee haakjes, op het platteland mogen vrouwen wél rijden. Maar sst, niet doorvertellen, dat mag die conservatieve meerderheid niet weten.

Ik vraag dan altijd: hoe weten jullie dat nou van die conservatieve meerderheid? Er zijn geen opiniepeilingen en de enige verkiezingen die zijn geweest waren voor gemeenteraden en daarvoor kwam bijna niemand opdagen. En tweederde deel van de bevolking is onder 30 jaar oud, denken jullie niet dat misschien meningen veranderen? Maar dan kijken ze vaag, en dan zeggen ze, het is gewoon zo, en dan zijn we klaar.

Ik denk dat autorijden-voor-vrouwen wat betreft het gezag symbool is geworden voor alle remmen los. Als vrouwen achter het stuur mogen, dan is straks ook de segregatie weg en de zwarte abaya uit. En wat kan er dan niet allemaal gebeuren? Sodom en Gomorra.

De website van de nieuwe campagne werd dus meteen geblokkeerd. Onbeduidende geestelijken wierpen zich op de kwestie om weer eens in het nieuws te komen. Zo heeft ene sjeik Saleh al-Lohaidan gewapperd met wetenschappelijk bewijs dat autorijden de eierstokken beschadigt wat dan complicaties zou opleveren bij de bevalling. Tenzij dat autorijden „zuivere noodzaak” was, zei hij erbij, wat de vraag opwerpt hoe die eileiders dat weten.

Vrouwen hebben ook in 1990 en 2011 geprobeerd de overheid voor het blok te zetten door gewoon in de auto te stappen en te gaan rijden. Die van 1990 hebben dat bekocht met een jarenlang beroepsverbod; in 2011 kwam het protest niet van de grond door zware bedreigingen via Facebook en Twitter. Gaat het ze nu lukken? Ik zeg maar zo: eerst zien, dan geloven.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt op deze plek iedere maandag de feiten van de hypes.

    • Carolien Roelants