Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Sarkozy niet verder vervolgd in zaak-Bettencourt

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt niet verder vervolgd in de zaak-Bettencourt. Dat meldt een bron aan persbureau AFP. Eerder dit jaar werd een gerechtelijk onderzoek gestart naar illegale politieke donaties van de negentigjarige miljardaire Liliane Bettencourt aan Sarkozy’s campagnekas.

Archieffoto van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy uit 2012.
Archieffoto van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy uit 2012. Foto EPA / Christophe Karaba

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt niet verder vervolgd in de zaak-Bettencourt. Dat meldt een bron aan persbureau AFP. Eerder dit jaar werd een gerechtelijk onderzoek gestart door de rechtbank in Bordeaux naar illegale politieke donaties van de negentigjarige miljardaire Liliane Bettencourt aan Sarkozy’s campagnekas.

Sarkozy zou misbruik hebben gemaakt van Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk en dochter van de uitvinder van cosmeticamerk L’Oréal. Uit een door Sarkozy en andere beschuldigden betwist medisch rapport, zou blijken dat bij Bettencourt in 2006 dementie is vastgesteld. Zij zou echter in 2007 op verzoek van Sarkozy de campagnekas van zijn partij UMP hebben gespekt met illegale donaties van 150.000 euro of meer. Ze zou ook meer geld hebben gegeven dan wettelijk is toegestaan.

Oud-medewerkers van Bettencourt zeiden dat Sarkozy begin 2007 enkele malen bij haar op bezoek kwam in Neuilly-sur-Seine, de Parijse voorstad waar hij tot 2002 burgemeester was. Hij zou Bettencourt zelf om geld hebben gevraagd. Sarkozy ontkent echter dat hij iets heeft misdaan en dat hij misbruik van haar geestelijke gesteldheid heeft gemaakt.

Andere affaires spelen nog voor Sarkozy

De 58-jarige Sarkozy is de onschendbaarheid kwijt die hij als president genoot. Vorig jaar verloor hij de verkiezingen en droeg hij het stokje over aan François Hollande. Daardoor kon hij in staat van beschuldiging worden gesteld. Nu zou echter zijn besloten om Sarkozy hier toch niet verder voor te vervolgen. Volgens de rechtbank is de aanklacht tegen Sarkozy te zwak om tot rechtsvervolging over te gaan.

Onze correspondent in Frankrijk twittert dat dit de kansen van Sarkozy vergroot om in 2017 een nieuwe kans te wagen bij de presidentsverkiezingen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Er zijn nog wat andere affaires (Gaddafi, Karachi, Tapie), maar dit is een belangrijke hindernis minder naar Sarkozy’s kandidatuur in 2017.

Volgens Vermaas is het overigens nog niet zeker dat Sarkozy inderdaad een gooi doet naar het presidentschap in 2017. Hij heeft dat eerder wel impliciet gesuggereerd, maar had na de verloren verkiezingen in 2012 officieel zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Een deel van zijn partij wil echter graag dat hij terugkomt.

In drie andere affaires rondom Sarkozy - de dossiers rondom de omstreden zakenman en oud-minister Bernard Tapie, campagnefinanciering van de Libische leider Moammar Gadaffi en campagnegelden die via Karachi liepen - gaat het om verdenkingen in de entourage van Sarkozy. Hij is in die zaken zelf nog niet als verdachte aangemerkt, zoals in de zaak-Bettencourt het geval was. Het is nog niet duidelijk wanneer deze zaken behandeld worden.