Sacrale Verdi groots gezongen

None

Giuseppe Verdi (1813-1901) was nauwelijks een gelovige. Volgens de sopraan Giuseppina Strepponi, met wie hij tot afschuw van de kerk twaalf jaar samenwoonde voor hij haar trouwde, had hij niet eens eerbied voor de Schepping. In de opera Don Carlo maakte hij van de Groot-Inquisiteur een huiveringwekkend beeld van de RK-Kerk: wraakzuchtig, genadeloos, onmenselijk.

Toch schiep Verdi met zijn Requiem (1874) een van de indrukwekkendste en aangrijpendste religieuze composities aller tijden. De eerste versie van het Libera me, waarmee het Requiem besluit, vormt nu het laatste van de zes andere sacrale muziekwerken van de oudere Verdi op een superbe cd van koor en orkest van de Academia di Santa Cecilia o.l.v. Antonio Pappano. Uiteraard de fenomenale Quattro pezzi sacri (1898) en ook nog het Ave Maria (1880), net als het Libera me superieur gezongen door sopraan Maria Agresta.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen