President Argentinië ondergaat operatie wegens kleine hersenbloeding

De Argentijnse president Kirchner, twee weken geleden bij de Algemene Vergadering van de VN in New York.
De Argentijnse president Kirchner, twee weken geleden bij de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto Reuters / Eduardo Munoz

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner ondergaat morgen een operatie vanwege een bloeduitstorting in haar hersenen. Dat hebben Argentijnse dokters medegedeeld. De bloedprop wordt vanonder haar schedel weggehaald, waarmee de druk op haar hersenen moet worden verlicht.

Dit weekend werd al bekend dat Kirchner een maand vrij had genomen wegens haar gezondheid. Artsen vonden dat ze rust moest houden, maar nu blijkt dat er toch geopereerd moet worden. De beslissing om toch te operen is genomen omdat de situatie van Kirchner gisteravond achteruit ging. Haar linkerarm voelde slap en er stroomde niet genoeg bloed naartoe.

De ziekte komt op een ongunstig moment: eind oktober zijn er Congresverkiezingen. Kirchner (60) voerde campagne voor haar partijgenoten nadat de eveneens linkse oppositie bij verkiezingen in augustus onverwacht sterk had gepresteerd. Kirchner boet aan macht in als haar partij de meerderheid verliest in het Congres.

Vorig jaar werd de schildklier van Kirchner verwijderd nadat - ten onrechte bleek later - was vastgesteld dat ze kanker had.

Twitter avatar peter_scheffer Peter Scheffer Argentijnen maken zich zorgen om de gezondheid van de president. #FuerzaCristina (beterschap, Cristina) is trending topic.

#FuerzaCristina op Twitter

    • Lex Boon