Paulo Coelho in opstand tegen nepotisme. Hij weigert komst naar 65ste Frankfurter Buchmesse

De esoterische Braziliaanse bestsellerauteur Paulo Coelho, na Justin Bieber de meest invloedrijke man op Twitter, weigert ‘uit respect voor collega’s’ naar de Frankfurter Buchmesse te komen. Dat zei hij gisteren tegen Die Welt. In een interview met Die Welt-journalist Martin Scholz, dat voor een deel in het Engels op zijn eigen blog is terug te

Braziliaans schrijver Paulo Coelho in 2009.
Braziliaans schrijver Paulo Coelho in 2009. Foto ANP

De esoterische Braziliaanse bestsellerauteur Paulo Coelho, na Justin Bieber de meest invloedrijke man op Twitter, weigert ‘uit respect voor collega’s’ naar de Frankfurter Buchmesse te komen. Dat zei hij gisteren tegen Die Welt.

In een interview met Die Welt-journalist Martin Scholz, dat voor een deel in het Engels op zijn eigen blog is terug te lezen, zegt Coelho vanwege nepotisme geen onderdeel uit te willen maken van een officiële delegatie van Brazilië.

“Zodra het gaat om de officiële vertegenwoordiging van Brazilië begint de politiek zich er op een negatieve manier mee te bemoeien.”

Het Braziliaanse Ministerie van Cultuur nodigde in totaal zeventig mensen uit om het land te vertegenwoordigen op de Frankfurter Buchmesse. Het land staat dit jaar centraal tijdens het evenement, de grootste boekenbeurs ter wereld. Coelho zegt ontevreden te zijn over de samenstelling van de delegatie:

“Ik betwijfel of het allemaal professionele schrijvers zijn. Van de zeventig die er zijn uitgenodigd, ken ik er twintig. Van de andere vijftig heb ik nog nooit gehoord. Waarschijnlijk zijn het vrienden van vrienden. Nepotisme. Wat me het meest irriteert: er bestaat nu wél een nieuwe opwindende literaire scene in Brazilië. Maar het gros van die jonge Braziliaanse auteurs staat niet op de lijst.”

Coelho zegt zijn uiterste best te hebben gedaan om zijn jonge collega’s toe te laten treden tot de Braziliaanse delegatie. Maar al zijn pogingen bleken zinloos. Het heeft gevolgen voor zijn eigen rol:

“Uit respect voor mijn collega’s weiger ik naar Frankfurt te gaan. Een moeilijk besluit om meerdere redenen. Ten eerste omdat ik was uitgenodigd door mijn overheid. Maar ook omdat ik een sterke band heb met de Frankfurter Buchmesse, met name met directeur Jürgen Boos. [...] Maar ik kom niet, omdat ik het niet eens ben met de manier waarop de Braziliaanse overheid de literatuur vertegenwoordigt. Ik wil me niet opwerpen als een soort Braziliaanse Robin Hood. Maar het zou niet goed voelen om onderdeel uit te maken van een Braziliaanse delegatie waarvan ik het merendeel niet ken.”

Woensdag 9 oktober begint de 65ste editie van de Frankfurter Buchmesse, met 282.000 bezoekers, waarvan 9.000 journalisten uit 60 landen, de grootste boekenbeurs ter wereld. Vandaag wordt, aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse, de Deutscher Buchpreis uitgereikt. De shortlist bestaat uit de volgende namen: Mirko Bonné (Nie mehr Nacht), Reinhard Jirgl (Nichts von euch auf Erden), Clemens Meyer (Im Stein), Terézia Mora (Das Ungeheuer), Marion Poschmann (Die Sonnenposition) en Monika Zeiner (Die Ordnung der Sterne über Como).

    • Roderick Nieuwenhuis