Als je moet kiezen: dan liever wat extra bewegen dan pillen slikken

Na een beroerte of een hartaanval krijgen mensen standaardpillen voorgeschreven: stollingsremmers, bètablokkers etcetera. Slechts weinig dokters adviseren hun patiënten meer te gaan bewegen – volgens Amerikaanse cijfers ongeveer eenderde. Toch is bewegen soms even effectief of zelfs effectiever dan pillen. Dat concluderen onderzoekers onder leiding van de bekende Amerikaanse epidemioloog John Ioannidis vorige week in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

De onderzoekers combineerden de gegevens van 16 eerdere meta-analyses en 3 studies naar het effect van lichaamsbeweging. In totaal omvatte het onderzoek zo de gegevens van meer dan 300.000 patiënten.

Na een hartaanval pillen slikken of meer gaan bewegen bleek niet uit te maken; er was geen significant verschil in sterfte. Dat gold ook voor mensen met prediabetes; voor hun overleving waren pillen en bewegen even effectief.

Maar na een beroerte leefden mensen met extra beweging langer dan met stollingsremmers. Bij hartfalen daarentegen leefden mensen gemiddeld langer met plaspillen dan met meer bewegen.

Het onderzoek, het eerste dat het effect van lichaamsbeweging en medicijnen met elkaar vergelijkt, toont volgens Ioannidis aan dat meer bewegen (evenals stoppen met roken) een van de effectiefste maatregelen is die iemand kan nemen om zijn (toekomstige) gezondheid te verbeteren.

Er is één probleem met deze studie: er is veel meer onderzoek gedaan naar de het effect van pillen op sterfte dan naar het effect van beweging daarop, schrijft Ioannidis. Maar dat hieruit toch al zo’n groot effect van beweging naar voren komt in vergelijking met medicatie, zou een stimulans moeten zijn om de balans weer wat rechter te trekken, vindt hij.

In de praktijk hoeven mensen niet te kiezen tussen medicijnen en extra bewegen. Ze kunnen gewoon alle twee doen, en profiteren van een opgeteld effect.