Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oud-premiers Lubbers en Van Agt niet vervolgd om ‘lekken’ over Volkel

Oud-premier Ruud Lubbers (midden) en oud-premier Dries van Agt (uiterst rechts) op het Binnenhof voorafgaand aan de presentatie van de Canon van de christendemocratie.
Oud-premier Ruud Lubbers (midden) en oud-premier Dries van Agt (uiterst rechts) op het Binnenhof voorafgaand aan de presentatie van de Canon van de christendemocratie. Foto ANP / Roel Rozenburg

De oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt worden niet vervolgd vanwege hun uitspraken over het bestaan van kernbommen in Nederland. Dat meldt persbureau Novum. De oud-premiers bevestigden in juli van dit jaar de aanwezigheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel.

Regering verleent geen medewerking aan onderzoek

Justitie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in omdat niet kan worden nagegaan of de uitspraken van de oud-premiers kloppen. Om tot de conclusie te kunnen komen of beide heren inderdaad staatsgeheimen in de openbaarheid hebben gebracht moet eerst worden vastgesteld of deze juist zijn. Aangezien de regering niet wil meewerken aan dit onderzoek vanwege ‘bondgenootschappelijke afspraken’ kunnen de oud-premiers niet worden vervolgd.

Ruud Lubbers deed zijn uitspraken over de aanwezigheid van 22 kernbommen op vliegbasis Volkel in een interview met de tv-zender National Geographic. Later bevestigde Van Agt de uitspraken van Lubbers in het radioprogramma Dit Is De Dag. De aanwezigheid van kernbommen op Volkel zijn al jaren een publiek geheim, de regering heeft het bestaan nooit bevestigd.

Nooit aangifte gedaan tegen uitspraken

Naar aanleiding van de uitspraken van beide oud-premiers kondigde het Openbaar Ministerie (OM) aan een verkennend feitenonderzoek te doen. In de zaak is volgens het OM nooit aangifte gedaan.

Oppositie wil opheldering over plaatsing nieuwe bommen

In september werd bekend dat de Nederlandse regering in 2010 waarschijnlijk akkoord is gegaan met het plaatsen van nieuwe Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel. In een reactie aan NU.nl lieten Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Raymond Knops (CDA) toen weten opheldering te gaan vragen aan het kabinet. D66 gaf aan de oproep te steunen.

CDA-Kamerlid Knops legde toen in het radioprogramma Goedemorgen Nederland uit waarom het CDA opheldering wil hebben van het kabinet:

Dit is een zaak die Nederland op allerlei vlakken raakt. Er woedt al zo’n anderhalf jaar een debat in de Tweede Kamer of de kernwapens wel op Volkel moeten blijven. Deze informatie is dan ook absoluut relevant. Diverse Kamerleden wisten van niks en ook de commissieleden van Buitenlandse Zaken en Defensie kennen dit verhaal niet. Ten slotte heeft de Tweede Kamer in 2012 een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aangenomen waarin wordt opgeroepen om de kernwapens uit Nederland te verwijderen.