Oud-manager Apple: Er kon zoveel misgaan met de eerste iPhone

Archieffoto uit 2007: Steve Jobs presenteert tijdens MacWorld 2007 de eerste iPhone. Foto EPA / John G. Mabanglo

De iPhone, het apparaat is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De smartphone bestaat ruim zes en een half jaar en in september werden versies zeven en acht (iPhone 5s en 5c) gepresenteerd. Maar ooit was er een moment dat de iPhone maken een onmogelijke opgave leek. Daarnaast was het prototype, dat Steve Jobs in 2007 presenteerde, een verschrikking.

Andy Grignon werkte jarenlang als senior manager bij Apple en was eindverantwoordelijk voor de gsm- en wifi-antennes van de eerste iPhone. In een groot artikel van The New York Times vertelt Grignon hoe de ontwikkeling van de telefoon ging en hoe erg hij opzag tegen 9 januari 2007.

‘Het Gouden Pad’

Dat kwam vooral doordat de eerste iPhone (het prototype) van alles mankeerde. Jobs wilde tijdens zijn keynote op de MacWorld van 2007 de telefoon tonen en - zoals we dat van Jobs gewend waren - moest dat perfect gaan. Maar, doordat de telefoon verre van perfect was, was de kans op mislukking groot.

The iPhone could play a section of a song or a video, but it couldn’t play an entire clip reliably without crashing. It worked fine if you sent an e-mail and then surfed the Web. If you did those things in reverse, however, it might not. Hours of trial and error had helped the iPhone team develop what engineers called “the golden path,” a specific set of tasks, performed in a specific way and order, that made the phone look as if it worked.

Beveiligers bij de iPhones op MacWorld

Daar komt nog bij dat Jobs neurotischer was dan ooit tevoren. Maar een heel klein team van technici mocht bij zijn voorbereidingen in het Moscone Wester Center [locatie van MacWorld, red.] zijn. De mensen die welkom waren hadden allemaal een identiteitsbewijs bij zich en stonden op een lijst die door Jobs persoonlijk was geautoriseerd.

The preparations were top-secret. From Thursday through the end of the following week, Apple completely took over Moscone. Backstage, it built an eight by-eight-foot electronics lab to house and test the iPhones. Next to that it built a greenroom with a sofa for Jobs. Then it posted more than a dozen security guards 24 hours a day in front of those rooms and at doors throughout the building.

De beveiliging tijdens de ontwikkeling van de iPhone was nog groter. Er waren afdelingen op de Apple-campus afgesloten, waarachter Apple-medewerkers, die allemaal meerdere verklaringen moesten tekenen waarin ze zeiden absoluut niks te vertellen, werkten aan de ontwikkeling van de telefoon. De afdeling waarin hoofddesigner Jonathan Ive werkte, was zelfs beschermd met een stalen deur en vroeg vier keer om verificatie voordat je in de uiteindelijke ruimte kwam.

Het artikel weidt verder uit over de ontwikkeling van de iPhone, die startte in 2004. Het laat zien dat hoe normaal de iPhone nu ook is, en andere bedrijven met gemak soortgelijke toestellen produceren, het ooit een ondoenlijke klus leek.

Lees het hele verhaal over de eerste iPhone-presentatie en -ontwikkeling bij The New York Times. (6.007 woorden, leestijd ongeveer 27 minuten).

Presentatie van de eerste iPhone:

    • Nando Kasteleijn