Opnieuw onrust in Egypte: zeven doden bij schietpartij en explosie

Onrust in Kairo tijdens herdenking Jom Kippoer.
Onrust in Kairo tijdens herdenking Jom Kippoer. Foto AFP / Ahmed Gamel

Het is opnieuw onrustig in Egypte. Vlakbij de stad Ismailia (kaart) zijn vijf Egyptische soldaten door gewapende mannen neergeschoten, meldt persbureau Reuters. Daarnaast meldt persbureau AP op gezag van Egyptische functionarissen een heftige explosie in Sinaï, daarbij zouden twee doden zijn gevallen en zeker 48 mensen gewond zijn geraakt.

Update 12.15: Het dodental is inmiddels gestegen naar 53 meldt persbureau Reuters. Reddingswerkers en omwonenden zijn onder het puin op zoek naar slachtoffers.

Naast de aanslag op militairen en de explosie in Sinaï zou er ook in Maadi, een voorstad van Kaïro, een aanslag zijn gepleegd. Volgens persbureau Reuters, dat dit bericht meldt op gezag van veiligheidsbronnen, is er een raket afgeschoten op een tv-station dat via de satelliet uitzendt. Onduidelijk is of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Sinaï vaker doelwit aanslagen

Veiligheidstroepen in het noorden van Sinaï zijn vaker doelwit van islamitische militanten. Het zuidelijke deel van het schiereiland, waar onder andere de bij duikers populaire stad Sharm el-Sheikh ligt, bleef dergelijk geweld tot dusver echter bespaard.

38 doden, 220 gewonden bij gevechten moslimbroeders

Gisteren vielen 38 doden en 220 gewonden bij gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Egyptenaren herdachten gisteren de Jom Kippoer-oorlog met Israël in 1973. Tijdens de herdenking waren duizenden Egyptenaren op de been en droegen velen het portret van legerleider Abdel Fattah al-Sissi.

Aanhangers van Morsi grepen deze herdenking aan om opnieuw de straat op te gaan om te demonstreren tegen de machtsovername. Daarbij probeerde een deel van de aanhang tervergeefs het Tahrirplein te bereiken. De politie zette traangas in om groepen pro-Morsi-betogers die op weg waren naar Tahrir te verdrijven. Een groot aantal aanhangers van Morsi werd opgepakt.

Leger pakt Moslimbroederschap hard aan

Sinds Morsi uit de macht is gezet heeft de Egyptische overgangsregering Morsi’s Moslimbroederschap hard aangepakt. Een Egyptische rechtbank verbood eind vorige maand alle activiteiten van de Moslimbroederschap en beval de inbeslagname van haar eigendommen. De uitspraak volgde op een eerdere, administratieve maatregel waarmee de ngo-status van de Moslimbroederschap werd afgepakt.

Sinds de omverwerping van Morsi door het leger op 3 juli hebben de Egyptische autoriteiten al zo’n tweeduizend leden van de Moslimbroederschap gearresteerd. In het geval van de leiders gebeurde dat op basis van individuele beschuldigingen, meestal het aanzetten tot geweld.