Begrotingsoverleg opgeschaald - Pechtold en Van Ojik zetten de boel op scherp

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert op zijn departement overleg met de financieel specialisten van de partijen over de begroting.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert op zijn departement overleg met de financieel specialisten van de partijen over de begroting. Foto ANP / Robin Utrecht

Het overleg tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar wordt opgeschaald. Vanavond schuiven ook de premier en de fractievoorzitters van de oppositiepartijen en de twee regeringspartijen aan. Dat meldt persbureau Novum.

Om 22.00 uur worden de fractieleiders verwacht. Politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet over de ontwikkelingen in Den Haag:

“Dat Rutte nu ook aanschuift is een teken dat de onderhandelingen worden opgeschaald. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden waarover een knoop zal moeten worden doorgehakt. Of het sociaal akkoord wordt opengebroken, anders zal D66 niet akkoord gaan. Of bezuinigingspakket van zes miljard voor 2014 moet voor een deel van tafel, zoals GroenLinks, ChristenUnie en SGP willen.”

Update 22.12 uur:
Terwijl het overleg met de oppositiepartijen even is geschorst voor fractieberaad, zetten Pechtold en Van Ojik de boel op scherp. Pechtold spreekt van een ‘cruciale avond’, Van Ojik laat weten dat vanavond duidelijkheid willen. D66 wil vasthouden aan de zes miljard en aanpassingen aan het sociaal akkoord. GroenLinks stapt uit het overleg als de zes miljard blijft staan.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus ‘Een allemansvriend is a/h eind vd avond niemands vriend’, aldus @APechtold. Kan hij op iemand anders dan Rutte gedoeld hebben? #nieuwsuur

Sinds begin van de middag al overleg

De financieel specialisten van de partijen praten al sinds het begin van de middag met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Om 19.00 uur schoof ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan om praten over hervormingen die niet direct de begroting voor volgend jaar raken.

De onderhandelingen zijn nodig omdat parlementaire steun voor de begroting van 2014 onzeker is. Hoewel de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, onbeert ze die in de Eerste Kamer. De hoop is dat steun van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hun tegenhangers in de senaat over de streep kan trekken.

    • Lex Boon