‘Volkslied negeert vaderlandsliefde van vrouwen’

Margaret Atwood
Margaret Atwood

O Canada! Ons thuis en ons geboorteland/ Ware vaderlandsliefde wekt u in al uw zonen!/ met zwellende harten zien we uw opkomst/ het echte Noorden, sterk en vrij!

En Canada’s dochters dan? Een groep Canadese vrouwen, onder wie schrijfster Margaret Atwood, voormalig premier Kim Campbell en een aantal prominente vrouwelijke parlementariërs wil dat het volkslied van het land wordt aangepast. In plaats van ‘In all thy sons command’ zou de tweede regel ‘In all of us command’ moeten worden – volgens campagnewebsite Restore our Anthem ‘om de gelijkheid van alle Canadezen te onderstrepen.’ „Deze tekst sekseneutraal maken is een eenvoudige manier om het volkslied alle Canadezen te laten omvatten. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, ”zei Atwood tegen de Canadese zender CBC News.

Een eerdere poging het volkslied te wijzigen strandde in 2010, volgens de regering van de Conservatief Stephen Harper omdat de bevolking in meerderheid tegen is. Oppositieleider Tom Mulcair van de New Democratic Party is ook nu niet voor: „Het is al heel wat dat we het eens zijn over de Franse en de Engelse versie.”

O Canada, gecomponeerd door Calixa Lavallée op tekst van de patriottische dichter Sir Adolphe-Basile Routhier, stamt uit 1880 en werd in 1980 tot Canadees volkslied verklaard. Er bestaan verschillende versies van. Volgens de vrouwen is de regel ‘thou dost in us command’ in 1913 veranderd ‘in all thy sons command’ – en na 100 jaar zou deze mooi terugveranderd kunnen worden. (BBC)