NS past dienstregeling aan in verband met de herfst

Foto ANP / Lex van Lieshout

De NS rijdt in verband met de herfst vanaf vandaag met een licht aangepaste dienstregeling op een aantal trajecten. Omdat in de herfst het spoor glad kan worden door vochtige bladeren nemen de NS en Prorail maatregelen om ongemak te voorkomen.

Door vertrek- en aankomsttijden met een paar minuten te wijzigen kunnen vertragingen beter worden opgevangen. Ook hebben machinisten daardoor iets meer ruimte om rustig op te trekken en te remmen, waarmee ze schade aan de wielen kunnen voorkomen. Ook worden bomen en struiken langs het spoor extra gesnoeid. En op sommige sporen wordt een speciale gel gespoten om het spoor stroef te maken.

Op de trajecten die zijn aangepast vertrekken de treinen maximaal twee minuten eerder of later. Het gaat onder meer om de trajecten tussen Utrecht en Amersfoort, Arnhem en Zutphen, Almelo en Deventer en Haarlem en Amsterdam. De aangepaste tijden gelden tot en met 14 december.

Wegverkeer moet meer geduld hebben omdat spoorbomen langer dicht blijven

De maatregelen hebben ook gevolgen voor het wegverkeer. Dat moet langer wachten omdat spoorbomen dicht worden gelaten tot alle reizigers zijn in- en uitgestapt en de trein weer is vertrokken. Dit om ongelukken te voorkomen als treinen bij een station ‘doorglijden’ door de gladheid.

Ondertussen bereiden de NS en Prorail zich ook al voor op de winter. Zo is vorige maand begonnen met het controleren van de wisselverwarmingen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vindt dat de NS en Prorail de komende winter beter moeten presteren. Ze wil onder meer dat de NS langere treinen inzet bij winterse omstandigheden, iets wat de afgelopen winter onvoldoende is gelukt. (Novum)