Nobelprijs geneeskunde naar onderzoek transportsysteem cellen

(vlnr) Rothman, Schekman en Südhof krijgen de Nobelprijs voor Geneeskunde. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

De Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde 2013 is toegekend aan de Amerikanen James E. Rothman (1950) en Randy W. Schekman (1948), en de Duitser Thomas C. Südhof (1955). Dat heeft de secretaris van het Nobelprijscomité, Göran K. Hansson, zojuist bekendgemaakt.

De wetenschappers krijgen de prijs voor hun ontdekkingen op het gebied van hoe het belangrijkste transportsystemen in de cel werkt. Onze redactie wetenschap schrijft over het onderzoek:

Eiwitten en andere moleculen die cellen produceren, worden via een strak gereguleerd systeem van minuscule blaasjes getransporteerd. Schekman ontdekte de genen die verantwoordelijk zijn voor die regulatie, Rothman ontrafelde het complex aan eiwitten dat daarbij betrokken is en Südhof ontdekte hoe cellen de afgifte van de blaasjes nauwkeurig kunnen reguleren.

Aan de prijs is een som van acht miljoen Zweedse kroon (777 duizend euro) verbonden.

Twitter avatar Nobelprize_org Nobelprize_org 2013 #NobelPrize in #Medicine is awarded jointly to: James E. Rothman, Randy W. Schekman & Thomas C. Südhof http://t.co/uVOXxmplGo
Twitter avatar Nobelprize_org Nobelprize_org 2013 #NobelPrize in #Medicine “for their discoveries of machinery regulating vesicle traffic” http://t.co/uVOXxmplGo
Twitter avatar Nobelprize_org Nobelprize_org 2013 #NobelPrize in Medicine: James E. Rothman from Yale Univ., Randy W. Schekman from UC Berkeley & Thomas C. Südhof from Standford Univ.
Twitter avatar Nobelprize_org Nobelprize_org The 3 scientists awarded the 2013 #NobelPrize in #Medicine have solved the mystery of how the cell organizes its transport system.

De prijs voor geneeskunde is de eerste van de Nobelprijzen die dit jaar worden toegekend. In totaal hebben al 201 mensen de Nobelprijs voor de geneeskunde uitgereikt gekregen sinds in 1901 werd begonnen met de toekenning van de prijs.

Morgen wordt bekendgemaakt wie de prijs voor natuurkunde wint, woensdag de prijs voor scheikunde, donderdag de literatuurprijs, vrijdag de vredesprijs en volgende maandag de economieprijs. De prijzen zelf worden op 10 december uitgereikt.

    • Anouk van Kampen