Nieuwe initiatieven, dankzij de crisis

None

Zien Docu

Tegenlicht: Mensen van nu. Toekomstdromen in tijden van crisis Ned 2, 21.05u.

Bijna allemaal streven ze naar een betere wereld. En hopen ze met dat streven geld te verdienen. Rijk hoeven ze er niet van te worden, maar het is geen vrijwilligerswerk.

De ‘mensen van nu’ die aan het woord komen in de Tegenlicht-aflevering van regisseur Tomas Kaan zijn opgegroeid in de jaren 80 en nu begin dertig. Hoe gaan ze om met de crisis, is de centrale vraag. Door nieuwe wegen te zoeken, is het antwoord. Het oude patroon van hard werken in bestaande instellingen voldoet niet meer. Ze beginnen eigen initiatieven, koesteren een nieuw soort ondernemerschap dat niet alleen op groei is gericht.

De een doet iets met voedsel, de ander iets met journalistiek. Als het maar nieuw, inspirerend en duurzaam is. De door Kaan geselecteerde dertigers barsten van de ideeën en van de ambities. Van neerslachtigheid geen spoor.

De titel verwijst naar Mensen van morgen, een bioscoophit van Kees Brusse uit 1964. Ook daar spraken jonge mensen (twintigers, geen dertigers) zich uit over hun leven en dromen. Wat in ieder geval is veranderd tussen toen en nu: de twijfel is verdwenen, het zelfvertrouwen regeert. Dat kan aan de selectie van mensen liggen, maar zegt wellicht ook iets over de samenleving.