Premier oogst hoon, jeans mogen in Iran

Op Twitter werd Netanyahu bespot.
Op Twitter werd Netanyahu bespot.

In plaats van begrip oogstte de Israëlische premier Netanyahu hoon bij Iraniërs, met een interview dat dit weekeinde werd uitgezonden op het Perzische tv-kanaal van de BBC. Zijn boodschap, dat het nucleaire programma het land veroordeelt tot isolement, werd overschaduwd door een opmerking over spijkerbroeken, die verried dat hij het hedendaagse Iran slecht kent.

„Als de Iraniërs vrijheid hadden”, zei Netanyahu, nagesynchroniseerd in het Farsi, „dan zouden ze jeans dragen, naar westerse muziek luisteren en vrije verkiezingen hebben.” Maar net als in andere landen is de spijkerboek in Iran alomtegenwoordig. Hoewel veel westerse muziek verboden is, luisteren mensen er thuis wel naar, en wordt het ook gespeeld in winkels en restaurants in Teheran.

Op twitter verschenen al snel spottende reacties, met foto’s van jeans of Iraniërs in spijkerbroek. Twitter wordt weliswaar geblokkeerd in Iran, maar met speciale software weten veel Iraniërs de blokkade te omzeilen.

Netanyahu zei verder: „Als deze tirannie is bewapend met kernwapens, zullen jullie je er nooit van kunnen ontdoen.”