Nederlandse leraren zoeken hun heil in Antwerpen

Foto ANP / Robert Vos

Zeker tweehonderd Nederlanders oriënteren zich op een baan op een basisschool in Antwerpen. Zoveel aanmeldingen kwamen er voor een informatiedag die morgen in de stad gehouden wordt. Het aantal aanmeldingen “stopt nog altijd niet”, zegt de organisatie, die niet op zoveel animo had gerekend.

Hooguit 54 mensen kunnen morgen deelnemen. Ook de gemeentelijke basisscholen hebben de interesse van hun bovenburen opgemerkt. Volgens een woordvoerder komen op het secretariaat van Stedelijk Onderwijs Antwerpen “opvallend veel” telefoontjes binnen van Nederlandse leraren die extra informatie vragen.

In Antwerpen is een lerarentekort in het basisonderwijs door stijgende geboortecijfers. In Nederland is juist veel werkloosheid onder leraren, doordat de geboortecijfers hier dalen en doordat veel schoolbesturen krap bij kas zitten.

Nederlanders krijgen eerst tijdelijke banen

Koen Rutten, coördinator van Onderwijstalent, een samenwerkingsverband tussen onder meer de gemeente Antwerpen en het Vlaamse arbeidsbureau VDAB, zegt geschrokken te zijn van het grote aantal aanmeldingen.

“Het heeft mij geleerd dat de situatie wel heel ernstig is in Nederland.”

De Nederlanders worden in eerste instantie gezocht voor tijdelijke banen, benadrukt Rutten. “Dat hadden velen verkeerd begrepen.” Ook zegt hij dat begin dit schooljaar voor elke klas een leraar stond. “Maar door het jaar heen kunnen we bij vervangingen door de reserve aan leraren geraken.” Nederlanders zullen daarom in eerste instantie worden ingezet bij dit soort tijdelijke vervangingsbanen.