Mugshotsites nagelen arrestanten een leven lang aan de schandpaal

In de VS zijn sites met mugshots, de politiefoto’s die worden gemaakt na iemands arrestatie, immens populair. Maar de plaatjes kunnen mensen hun leven lang achtervolgen. Dus hebben ze er vaak grof geld voor over om de foto’s van het net te laten verdwijnen. En daar verdienen de betreffende sites flink aan, zo valt te lezen in een artikel van The New York Times.

Screenshot Arrest.org

In de VS zijn sites met mugshots, de politiefoto’s die worden gemaakt na iemands arrestatie, immens populair. Maar de plaatjes kunnen mensen hun leven lang achtervolgen. Dus hebben ze er vaak grof geld voor over om de foto’s van het net te laten verdwijnen. En daar verdienen de betreffende sites flink aan, zo valt te lezen in een artikel van The New York Times.

Het gezegde is dat iedereen een tweede kans verdient. Maar wie in de VS met zijn of haar mugshot op een van de tientallen websites te kijk staat, merkt daar weinig van. Sites als Mugshots, BustedMugshots en JustMugshots publiceren de politiefoto’s inclusief details als de plaats van arrestatie, het vergrijp en de borgsom. Een uitkomst voor wie even snel de achtergrond wil checken van zijn nieuwe huurder, kinderoppas of date.

Maar de keerzijde is ook duidelijk. Door de populariteit van de sites verschijn je als voormalig arrestant al snel bovenaan in de zoekresultaten. Niet echt handig natuurlijk als je solliciteert of een lening bij de bank aanvraagt. En al ben je ooit opgepakt wegens een relatief klein vergrijp of bleek achteraf dat je handelde uit zelfverdediging, daar zal je potentiële werkgever weinig boodschap aan hebben. Die legt jouw brief al snel op de stapel afwijzingen bij het zien van je mugshot.

Zo geeft The New York Times het voorbeeld van de afgestudeerde Maxwell Birnbaum uit Texas die ooit werd opgepakt met xtc in zijn rugzak. Zijn strafblad is straks weer schoon, maar zijn mugshots van verschillende sites prijken bovenaan als je hem googelt. Zijn eerste afwijzing is al binnen. Eens een dief, altijd een dief.

Screenshot Mugshots.com

Voor negenhonderd dollar kan je een removal service kopen

Het is dan ook geen wonder dat mensen er geld voor over hebben. En dan blijkt meteen dat de verschillende websites helemaal niet zo’n nobel doel hebben; want hoe handig, tegen betaling kan je je mugshot laten verwijderen. De bedragen daarvoor kunnen flink oplopen en variëren van dertig dollar tot honderden dollars. Een mooie bron van inkomsten als je site ruim zestien miljoen foto’s bevat, zoals JustMugshots.com.

Screenshot Removeslander.com

Chantage!, zou je zeggen. Toch zijn de sites een legale business, al proberen verschillende staten de praktijk wel aan banden te leggen. In Oregon heeft de gouverneur afgelopen zomer besloten dat sites na dertig dagen de foto gratis moeten verwijderen. In Utah mogen sheriffs geen politiefoto’s geven aan een site die het verwijdert tegen betaling.

Overigens verdienen niet alleen de sites zelf er geld aan. In de slipstream zijn er ook nog allerlei andere schimmige bedrijfjes als RemoveSlander.com of RemoveMyMug.com die soms tot wel negenhonderd dollar vragen voor een ‘removal service’. Hoe ze dat dan doen, is onduidelijk. Ze ‘vinden’ iemand die je foto wil verwijderen, maar het mag duidelijk zijn: garanties zijn er niet.

Lees het hele artikel hier.

    • Anouk Eigenraam