Mond houden en poetsen. Zo doet Ronald Koeman dat

Feyenoord-coach Ronald Koeman kan hard zijn voor zijn spelers Zo nam hij verdediger Stefan de Vrij de aanvoerdersband af De aanpak lijkt te werken: Feyenoord versloeg gisteren Vitesse

None

Redacteur Voetbal

Guram Kashia had zijn contract opgezegd als hij Stefan de Vrij was. De trotse Georgiër van Vitesse kreeg twee seizoenen terug de aanvoerdersband en zal die niet meer afstaan. „Als je iemand anders kiest, ga ik naar huis”, waarschuwde hij dit voorjaar de nieuwe trainer van Vitesse, Peter Bosz, in een interview in NRC. „Dan ben ik klaar hier. Ik zweer het. Aanvoerder ben je voor altijd.”

Zo gevoelig ligt het dus, voor sommigen. Maar Ronald Koeman, trainer van Feyenoord, deed het dus gewoon wel vorige week. Spits en boegbeeld Graziano Pellè kreeg de aanvoerdersband, want de jonge verdediger De Vrij zou onder de verantwoordelijkheid gebukt gaan. „Lullig voor Stefan”, zei collega-verdediger Daryl Janmaat gisteren na de gewonnen wedstrijd tegen Vitesse.

Ja, lullig. Maar Koeman is, zoals hij het vorige week zei, „een beetje van de oude stempel”. Hij bekritiseert individuele spelers in het openbaar en daar moeten ze maar tegen kunnen. Critici noemen dat het schoonvegen van zijn eigen straatje, maar zelf ziet Koeman het als het „helpen” van zijn doorgaans jonge spelers. „En dat gaat ook weleens gepaard met een stukje kritiek. Ze hebben zich ontwikkeld, sommigen zijn international geworden. Maar ja, dan mag ik toch ook weleens zeggen als iets niet goed is?”

Hij had na de overwinning gisteren op Vitesse (2-1) het gelijk aan zijn zijde. Dat De Vrij scoort is dan mooi. Pellè, die de andere goal maakte, speelde „compleet”. Koeman: „Blijkbaar voelt hij met die band toch de verantwoordelijkheid om meer te brengen, ook als we de bal niet hebben. Hij is de leider die dit jonge elftal nodig heeft, en die een coach nodig heeft.”

Feyenoord heeft zich hersteld van de dramatisch seizoensstart (drie nederlagen op rij) en won in Arnhem zelfs voor het eerst na ruim tweehonderd dagen een uitwedstrijd. Met reddingen op de doellijn van Feyenoord werd het in de slotfase nog spectaculair ook in de Gelredome – het stadion dat zich afficheert als ‘het grootste theater van Nederland’. In de voorstelling speelden verschillende ego’s die ooit door Koeman zijn gekrenkt.

Middenvelder Theo Janssen was nog jong toen hij bij Vitesse met de beginnend trainer te maken kreeg. Hij was eens gaan stappen terwijl hij een enkelblessure had. Prompt werd hij door Koeman uit de selectie gegooid. En de nieuwe Vitesse-back Kelvin Leerdam dan, recenter. Hij speelde vorig seizoen na 31 oktober nauwelijks nog een wedstrijd in het eerste van Feyenoord, omdat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Daar houdt Koeman niet van.

Het dient allemaal een doel, die hardhandige handelwijze van Koeman. Nou ja, wat is hardhandig? „Wees blij dat ze nu niet Michels voor de groep hebben staan, of Cruijff”, zei Koeman vrijdag tijdens het wekelijkse perspraatje. Die twee, oud-trainers van hemzelf, waren pas hardliners. Bij hen had je niet aan hoeven komen met zaakwaarnemers, vaders, een gang naar de media. „Mond houden en poetsen”, vatte Koeman samen.

Hij maakte het zelf mee toen hij het talent Tonny Vilhena openlijk bekritiseerde voor het opeisen van een strafschop. Diens zaakwaarnemer Mino Raiola zei dat Koeman dat beter kon laten, anders zou hij Tonny „naar een andere club brengen”. „Sorry hoor, maar in mijn tijd ging ik gewoon zelf naar de trainer. Maar dan wel alleen. Dan ging Ger Lagendijk [zijn zaakwaarnemer] echt niet mee”, zei Koeman spottend.

Hij krijgt meestal niets te horen van de speler zelf, maar via de media roert de omgeving rond zo’n jongen zich wel. Zo ook de zaakwaarnemer van De Vrij, het kon niet uitblijven. De centrale verdediger had het gewaagd om in zijn eigen tijd krachttraining te doen. Onverantwoord, vond de leiding van Feyenoord. Maar moet je hem daarvoor straffen, vroeg zaakwaarnemer Jeroen Hoogerwerf zich af. Ja dus, vindt Koeman.

Dan is hij maar een olifant in de porseleinkast vol vlug gekrenkte ego’s. Koeman: „Kritiek past en hoort bij het leven. Dat zal ik zo blijven doen. Zo was ik toen ik bij Feyenoord begon, en zo ben ik nu nog. Ik ben niet veranderd. Alleen wil ik wel dat zij de overtuiging hebben dat er heel veel in zit dit seizoen. Soms denk ik dat zij dat nog niet eens zo zien.”

    • Bart Hinke