Kustwacht staakt zoektocht naar schipbreukelingen Noordzee

De kustwacht is de zoekactie gestaakt naar de drie missende opvarenden van een guardvessel dat in botsing kwam met een vissersboot.
De kustwacht is de zoekactie gestaakt naar de drie missende opvarenden van een guardvessel dat in botsing kwam met een vissersboot. Foto ANP / Koen van Weel

De zoekactie naar de drie opvarenden van het schip dat vannacht op de Noordzee in aanvaring kwam met een vissersboot en daarop zonk, is gestaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de kustwacht aan persbureau Novum.

Twitter avatar Kustwacht_NL NederlandseKustwacht Zoekactie naar 3 vermisten van guardvsl Maria, 35 km west Calantsoog is gestopt Er is 13 uur gezocht. zie http://t.co/a7nfCFh0wz

Om 15.30 uur werd besloten de zoekactie te staken. De zoektocht duurde ruim dertien uur en het gebied waarin werd gezocht besloeg ongeveer zeventig tot tachtig vierkante mijl. De kustwacht vermoedt dat de drie lichamen in het wrak liggen. De slachtoffers zijn geen Nederlanders. Er zijn inmiddels boeien gelegd bij het wrak.

De vaartuigen kwamen vannacht rond 01.30 uur op zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Den Helder met elkaar in aanvaring. Onduidelijk is nog hoe het kon gebeuren. De guardvessel, die een boorplatform bewaakte, zonk vervolgens binnen een halfuur. Aan boord van guardvessel Maria waren vijf mensen. Twee van hen werden door de vissersboot uit het water gehaald.

De kustwacht zocht met een vliegtuig, twee helikopters en drie reddingsboten. Met een op afstand bestuurbare onderwatercamera is in het schip gezocht, met tot nu toe dus nog zonder resultaat.

Twitter avatar Kustwacht_NL NederlandseKustwacht Nog een foto van ZrMs #Snellius. Een vd vlotten wordt langszij genomen. http://t.co/IW7C3HaSN7
    • Anouk Eigenraam