Krijgsheren doen een gooi naar het Afghaanse presidentschap

Afghanistan moet op zoek naar een opvolger van president Hamid Karzai. Onder (oud)-krijgsheren is er veel animo.

Op de laatste dag voor de aanmelding van de Afghaanse presidentsverkiezingen van volgend voorjaar meldden zich gisteren op de valreep nog drie kanshebbers aan. Onder hen Qayum Karzai, de oudere broer van de huidige president Hamid Karzai, die grondwettelijk geen nieuwe termijn kan krijgen, Ashraf Ghani, een voormalige minister van Financiën, en oud-minister van Buitenlandse Zaken Zalmay Rassoul.

De verkiezingen zijn van groot belang. De nieuwe president zal onder moeilijke omstandigheden moeten proberen het land te besturen. De aanwezigheid van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen zal tegen die tijd zijn gereduceerd tot enige tienduizenden en er zal veel minder buitenlands geld zijn om de economie van het land gaande te houden.

De Afghanen zullen op 5 april 2014 een ruime keuze hebben om een opvolger te kiezen voor Hamid Karzai. Er zijn sinds gisteren ten minste zeven serieuze kanshebbers.

Het spectaculairst was de entree gisteren van Qayum Karzai. Met tientallen terreinwagens en onder zware bewaking leverde de 56-jarige Qayum als laatste zijn papieren in bij de kiescommissie. De huidige president heeft zich nog niet openlijk achter de kandidatuur van zijn broer, een zakenman, geschaard, ook om zichzelf niet tot een ‘lame duck’ te maken. Maar het zou een grote verrassing zijn als hij dat niet deed in een land waar familiebanden vanouds zwaar wegen.

Een andere belangrijke kandidaat is oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah. Bij de vorige verkiezingen in 2009, die werden ontsierd door fraude op grote schaal, verloor hij van Hamid Karzai.

Duidelijk is nu al dat machtige (oud)krijgsheren, door velen beschouwd als een obstakel voor de ontwikkeling van het land, ook de komende jaren grote invloed zullen houden.

Ze staan in sommige gevallen zelf kandidaat, zoals de islamgeleerde prof. Rasul Sayyaf, die vanouds nauwe banden met Saoedi-Arabië heeft en die Osama bin Laden naar Afghanistan haalde. Dat geldt ook voor ex-mujahedeen-aanvoerder en oud-minister van Defensie Abdul Rahim Wardak.

Andere krijgsheren staan kandidaat voor het vicepresidentschap. Zo presenteerde Ghani, een gerespecteerd econoom die onder meer voor de Wereldbank werkte, tot verbijstering van sommige van zijn aanhangers Abdul Rashid Dostam als zijn vice-presidentskandidaat. Dostam is een machtige en meedogenloze Oezbeekse krijgsheer, die veel bloed aan zijn handen heeft.

Rassouls kandidaat voor het vice-presidentschap is Ahmad Zia Massoud, broer van de bekende Tadzjiekse krijgsheer Ahmed Shah Massoud.