Kleine buur even de baas

De Oekraïner Vladimir Klitsjko versloeg de Rus Aleksandr Povetkin Het gevecht was ook een confrontatie tussen landen en stijlen

Redacteur Rusland

Het titelgevecht was vooraf geafficheerd als ‘machtsstrijd in Moskou’. En het Kremlin had druk uitgeoefend om de bokspartij naar Rusland te halen. Toch kwam president Vladimir Poetin zaterdag niet opdagen bij het titelgevecht tussen de zwaargewichten Vladimir Klitsjko uit Oekraïne en Poetins landgenoot Aleksandr Povetkin.

Ook zonder zijn aanwezigheid was het gevecht om de wereldtitel van alle vier internationale boksbonden beladen. Politiek beladen zelfs. Die lading ging verder dan de gebruikelijke show rond een bokswedstrijd. De partij ging ook over de vraag welke van de twee grootste Slavische naties ter wereld het boksen nu domineert.

Zaterdagavond dacht Rusland eindelijk de wereldtitel te kunnen opeisen. Vandaar dat vastgoedtycoon Andrej Rjabinksi, tevens vicevoorzitter van de Russische boksfederatie, maar liefst 23.233.330 dollar neertelde om titelverdediger Klitsjko vanuit zijn huis in Florida naar Moskou te lokken. Vandaar ook dat bestuursvoorzitter Igor Setsjin van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft zich vervolgens met 10 miljoen dollar bij de sponsorclub aansloot. Setsjin, ex-adjunct stafchef van Poetin, vertolkt in de entourage van het Kremlin de harde nationalistische lijn.

De twee boksers, beiden al negen jaar op rij ongeslagen, pasten prima in deze politieke typecasting.

De Stalen Hamer

Klitsjko (37), bijgenaamd de Stalen Hamer, is loyaal aan zijn eveneens boksende broer en wereldkampioen Vitali, die hem in de ring bijstond. Vitali zit met de middenpartij Oedar (Stoot) in de politiek, is nogal Europees georiënteerd en heeft aspiraties om president te worden.

De aan Rusland verknochte Povetkin (34) is in zijn geboortestreek Koersk provinciaal parlementslid voor de regeringspartij Verenigd Rusland en sinds enige jaren lid van de cultuurraad van de Russisch-Orthodoxe kerk. Hij wordt de Russische ridder genoemd.

Hun beider entree in de ring van het Olympisch Sportcomplex in Moskou symboliseerde de wedijver tussen de Euraziatische grootmacht Rusland en het altijd overheerste grensland Oekraïne. Beiden grepen bij hun opkomst terug op metaforen vol bloed, zweet en aarde.

Klitsjko had zijn strijdlied van de Red Hot Chili Peppers ingeruild voor het patriottische ‘Broer om broer’ van de band Kozak System: „Zon, verwarm mijn hart. Aarde, geef mij kracht.”

Povetkin ging een stapje verder. Voor hem trad zanger Nikolaj Jemelin, gehuld in middeleeuwse soldatendracht, op met ‘Roes’. „Dit veld is geploegd door de zonen van het dorp. De aarde is met zweet gemengd, van de ene oorlog tot de andere. Deze aarde is met bloed doordrenkt, zodat wij er vrij konden wonen. Duizendjarig Roes.” ‘Roes’ verwijst naar het middeleeuwse Slavische rijk, dat zich in de twaalfde/dertiende eeuw uitstrekte van Kiev in het zuiden tot Novgorod in het noorden.

Ultranationalisten

„Russen moeten sterk zijn”, had Povetkin voor het titelgevecht gezegd. Op zijn bovenarm schitterde een kolovrat, een achthoekig en spiegelbeeldig hakenkruis dat door Russische ultranationalisten als symbool wordt gebruikt.

Maar Povetkin was niet sterk genoeg. Of beter, hij was niet slim genoeg. Beide boksers etaleerden in hun stijl en strategie hun landsaard. Zoals altijd meed Klitsjko risico’s. Hij loerde geduldig op gaten in de dekking van zijn tegenstander, om er vervolgens met een linkse directe of hoek doorheen te komen. Zo baant de staat Oekraïne zich ook meestal zijn weg tussen de grote broer Rusland en het lonkende Europa.

Povetkin op zijn beurt toonde zich vooral de naïeve doorzetter, die hoopt dat wilskracht uiteindelijk lonender is dan intelligentie. De Russische geschiedenis staat bol van dit soort goedaardige boertigheid, die pas iets oplevert als er talloze doden zijn gevallen.

Dat de partij twaalf volle ronden zou duren, leek halverwege onwaarschijnlijk. Klitsjko deelde in totaal 139 stoten richting het hoofd uit, Povetkin slechts 31. De Rus bleef wankelend overeind. Klitsjko toonde zich na afloop een heer. De Oekraïner is bereid tot een revanchepartij als de Rus hem nog een keer wil uitdagen. Povetkin heeft daarop nog niet gereageerd.

Ook president Poetin, vandaag 61 geworden, heeft nog niets van zich laten horen.