Kerry: arrestatie terreurleider Libië is legaal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verdedigde op een persconferentie de arrestatie van Al-Qaeda-kopstuk Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook wel bekend als Anas al-Libi.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verdedigde op een persconferentie de arrestatie van Al-Qaeda-kopstuk Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook wel bekend als Anas al-Libi. Foto AFP / Sonny Tumbelaka

De arrestatie in Libië door Amerikaanse elitetroepen van Al-Qaeda-kopstuk Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook wel bekend als Anas al-Libi, was in lijn met de Amerikaanse wet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vannacht gezegd, meldt persbureau AP. Klachten over de operatie, van onder meer Libië, zijn volgens Kerry dan ook ongegrond.

Volgens Kerry was Al-Libi een “wettig doelwit” van het Amerikaanse leger. De Al-Qaedaleider wordt berecht en Kerry benadrukte dat het belangrijk is om niet te “sympathiseren” met gezochte terroristen. Kerry:

“Ik hoop dat de perceptie wereldwijd is dat mensen die terreurdaden begaan en die op de juiste wijze zijn aangeklaagd, weten dat de Verenigde Staten er alles aan zullen doen wat wetmatig en passend is om de wet te handhaven en onze veiligheid te waarborgen.”

Libië vroeg de VS gisteren om opheldering over de kwestie. Volgens de Libische regering komt de arrestatie van Al-Libi neer op ontvoering. Kerry ontkent dat echter.

De operatie tegen Al-Libi had zaterdag plaats in Tripoli. Al-Libi werd gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven.

    • Anouk van Kampen