Kabinet en oppositie praten weer verder over begroting

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vorige week na afloop van zijn gesprekken met leden van de oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar. Vandaag gaat hij weer verder.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vorige week na afloop van zijn gesprekken met leden van de oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar. Vandaag gaat hij weer verder. Foto ANP / Bas Czerwinski

De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan vandaag verder. Vanaf 13.30 uur praten de partijen verder op het ministerie van Financiën van Jeroen Dijsselbloem. CDA en 50Plus haakten vorige week al af. PVV, SP en Partij voor de Dieren gaven eerder al aan niet mee te doen met de onderhandelingen.

Het kabinet wil volgend jaar zes miljard euro extra bezuinigen om aan de Europese begrotingseisen tegemoet te komen. Ook willen regeringspartijen PvdA en VVD het sociaal akkoord dat met werkgevers en werknemers werd gesloten in stand houden.

Dat strookt niet met de verlangens van enkele van de partijen aan tafel. D66 zegt juist steeds sneller hervormingen op de arbeidsmarkt te willen, terwijl GroenLinks opstapt als het kabinet vasthoudt aan die zes miljard euro extra bezuinigingen. De kans dat het tussen GroenLinks en de rest van de mensen aan tafel tot een akkoord komt, achtte partijleider van GroenLinks Van Ojik gisteren daarom nog niet groot.

Onderhandelingen nodig voor meerderheid Eerste Kamer

Vorige week praatte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met de verschillende partijen. Daarop formuleerde hij een voorstel voor de begroting voor 2014. De onderhandelingen zijn nodig omdat parlementaire steun voor de begroting van 2014 onzeker is. Hoewel de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, mist ze die in de Eerste Kamer. De hoop is dat steun van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hun tegenhangers in de senaat over de streep kan trekken.

De algemene financiële beschouwingen moeten door het uitblijven van een akkoord waarschijnlijk weer een week worden verplaatst. Het Kamerdebat over de begroting staat nu nog - na een eerdere verplaatsing - voor morgen op de agenda.

    • Anouk van Kampen