Je naam op de kaft

(4) Fotoboek van Jan Dirk van der Burg:Kop der Veur, uit 2009

Oplage: 750

Restant: 470

Nog te koop voor 19,95 euro via jandirk.com

Jan Dirk van der Burg (35) kan er nu om lachen. Van zijn boek, in opdracht van de Provincie Groningen, heeft hij meer dan de helft van de oplage over. Kop der Veur, over lokale partijpolitiek in en rondom Groningen, is een boek met reportagefotografie „in een vooruitstrevende vormgeving”. „Ik was bij wel vijftien partijen geweest om foto’s te maken”, zegt Van der Burg. „Ik dacht, handig: dat is afzetgarantie.” Maar het boek bleek te vooruitstrevend en veel te duur (19,95 euro), lacht hij. „Zeker voor Groningers.”

Van Kop der Veur zijn 200 exemplaren afgenomen door de provincie Groningen. Van der Burg verkocht er zelf 80. De rest staat in de voorkamer. „Ik heb mezelf voor 5.000 euro in de voet geschoten.”

Dat hij er nu om kan lachen, komt ook doordat zijn recentere werk zo succesvol is. Van Olifantenpaadjes, over de paadjes die ontstaan als mensen de weg afsnijden, zijn er al 4.000 verkocht.

Zelf publiceren is verleidelijk makkelijk, merkt hij. Daarom gaat het misschien ook wel vaak mis. „Het is de wens om je naam op zo’n kaftje te zien staan. Terwijl een expositie soms beter bij het werk past.”

Toch heeft zelf publiceren ook veel voordelen: je kunt een boek precies zo maken als je wilt. Onlangs bracht hij Censorship Daily uit. Een krant met door de Iraanse overheid gecensureerde artikelen. „Ik wilde geen concessies doen. Niet in het formaat, het papier en de druk. Daar was een uitgever nooit aan begonnen”, zegt hij. Al is dat misschien de reden waarom deze publicatie minder goed dan zijn vorige boek verkoopt. De verzendkosten zijn bijna net zo hoog zijn als de aanschaf van het werk. En kopers klagen dat het niet in de boekenkast past. Van der Burg tipt de fotograaf die zelf aan de slag gaat : „Maak een boek dat door de brievenbus past.”