In 2012 ruim 200.000 slachtoffers identiteitsfraude

Het gebouw van het CBS. Foto ANP / Lex van Lieshout

In 2012 zijn er ruim 200.000 mensen slachtoffer geworden van identiteitsfraude via een betaal- of pinautomaat of via het internet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal gaat het om 1,5 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder.

Het grootste gedeelte van deze groep heeft bij de bank aangifte gedaan, een kleiner gedeelte ook bij de politie.

Het frauderen gebeurt op het moment dat een bankpas of creditcard contact maakt met een betaal- of pinautomaat of als er via een gehackte computer fraudegevoelige identiteitsgegevens worden ingevoerd. Daarnaast wordt er ook informatie onttrokken als een gebruiker via een neppe banksite gegevens invoert. Volgens het CBS zijn hoger opgeleiden twee keer zo vaak slachtoffer als lager opgeleiden.

    • Nando Kasteleijn