Iets om te delen

None

(1) Fotoboek van Anne Marie Trovato:Eén man, twee vrouwen en drie kinderen, uit 2012

Oplage: 650

Restant: 400 stuks staan onder de kapstok

Nog te koop voor 33,50 euro via annemarietrovato.nl

Anne Marie Trovato (47) heeft jarenlang een Turks gezin gevolgd: een man met twee vrouwen en drie dochters, die een etage delen in de Amsterdamse Pijp. En als je zo lang aan iets werkt, dan wil je dat delen, zegt ze. „Met zo veel mogelijk mensen.”

Vorig jaar kwam haar eerste boek uit. Gedrukt in een oplage van 650 exemplaren. „Het was Nederland-Turkije jaar, daar kon ik een beetje op meedeinen.” Met behulp van een subsidie kon ze de 9.000 euro voor de druk opbrengen. „Ik wilde een mooi boek. Geen blurb-boek.”

Trovato vertrouwt erop dat ze de 400 resterende exemplaren kwijt raakt. Het kost alleen tijd. Want na de druk worden de dozen bij je thuis afgeleverd, maar dan ben je er nog niet. „Ik ben nu vooral tijd kwijt met de vraag: wie schenk ik een exemplaar, hoe krijg ik het bij de juiste boekhandels, wat zijn andere afzetkanalen?”

Haar boek is niet gelikt, ook daarom duurt het misschien wat langer voordat het zijn weg vindt, zegt ze. „Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die liever alleen wat plaatjes willen. Dit is geen salontafelboek.”