Hoe dikker de zwangere, hoe dikker het kind wordt

None
Foto ANP

medisch redacteur

Moeders die tijdens de zwangerschap bovengemiddeld veel aankomen, hebben een grotere kans om een kind te krijgen dat als tiener kampt met overgewicht of obesitas. Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers na een omvangrijke studie in de Amerikaanse staat Arkansas. Ze publiceerden hun resultaten vorige week in PLOS Medicine.

Het onderzoek in Arkansas maakt aannemelijk dat de betrokken kinderen een veranderde stofwisseling hebben. Door kinderen van dezelfde moeder te vergelijken, konden de onderzoekers het effect van genen en omgeving op het lichaamsgewicht wegfilteren. Per saldo bleek elke kilo extra zwangerschapsgewicht bij het kind op twaalfjarige leeftijd gemiddeld 0,022 punt in BMI te schelen. Op individuele schaal is dat effect heel klein, maar voor de volksgezondheid gaat het om een serieus probleem.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat obese moeders of moeders die tijdens de zwangerschap veel aankwamen meer kans hadden op dikke kinderen. Maar hoe dat kwam, was niet goed uit te maken. Deze kinderen hebben immers grotendeels hetzelfde DNA als hun moeder (genetische aanleg) en dezelfde eet- en leefgewoonten in het gezin (dikmakende omgeving).

De onderzoekers van Princeton University verzamelden de gegevens van ruim 42.000 vrouwen en hun ruim 90.000 kinderen die tussen 1989 en 2005 geboren waren.

Onderzoek met ratten had al aangetoond dat overeten tijdens de zwangerschap leidt tot blijvende veranderingen in de stofwisseling van het nageslacht.

    • Sander Voormolen