Het werk op schoot

None

(3) Fotoboek van Bertus Gerssen:Wie er is die blift er al, uit 2008

Oplage: 500

Restant: 140 exemplaren, in dozen onder het bed

Nog te koop voor 17,50 euro via bertusgerssen.nl

Bertus Gerssen (39) groeide op in Urk. Terwijl hij vertrok voor zijn studie bleven de meeste jongeren in het dorp hangen. Waarom vertrekken zij niet net als ik, vroeg Gerssen zich af. Zijn boek met de fotoserie kreeg de titel Wie er is die blift er al – ontleend aan het Urker volkslied.

Gerssen werkte met een intekenlijst: iedereen die het boek bestelde voordat het was gedrukt, kreeg een vermelding achterin het boek. „Plus een zelfbedachte Urker bijnaam.”

Zelf drukken heeft veel voordelen, zegt Gerssen. Zijn les: ga in zee met een ervaren drukkerij. Zelf deed hij dat niet. Hij benaderde een reclamedrukker uit Urk. Bij de binding ging het mis. Er kwamen sporen van de transportwieltjes op de pagina’s. Gerssen kreeg korting (hij betaalde uiteindelijk 6.000 euro), maar is niet tevreden. „Bijna niemand die het ziet, maar ik was helemaal niet blij met het resultaat.”

Hoewel hij lang niet uit de kosten is, zou hij een boek maken iedereen aanraden. „Je leert selecteren, samenwerken.” En een boek, zegt hij, is zo veel mooier dan je foto’s alleen online plaatsen. „Voor een boek moet je de tijd nemen. Het licht aandoen. Je neemt een werk op schoot.”