Hard werk eindigt in een doos onder het bed

Fotoboeken zijn populair en fotografen maken ze graag Ze zijn bovendien makkelijk om zelf uit te geven Maar natuurlijk vliegen ze lang niet allemaal over de toonbank: veel eindigen onder het bed

FOTO’S NIELS BLEKEMOLEN (die zelf ook een restpartij heeft, zoals hierboven te zien is).

Verslaggever

Niet eerder was het zo gemakkelijk om zelf een fotoboek uit te brengen. Niet alleen is de apparatuur betaalbaar en gebruiksvriendelijk, ook drukkerijen zijn goedkoper geworden en kunnen in veel lagere oplages drukken dan voorheen. Via crowdfundingsites als voordekunst.nl is het voor fotografen – de professionals net zo goed als amateurs – makkelijker geworden om het bedrag voor de druk bij elkaar te krijgen.

Veel fotografen brengen daarom zelf, dus zonder uitgever, een fotoboek uit. Zelfs onder studenten is het gebruikelijk om niet alleen met een expositie, maar ook met een eigen fotoboek af te studeren. Je kunt je afvragen of de markt niet verzadigd raakt. Waar blijven al die boeken?

Sommige boeken zijn een groot succes. Die worden herdrukt, of tegen hoge bedragen op verzamelaarssites doorverkocht.

Maar er zijn ook exemplaren die nooit de doos uitkomen. Onder kapstokken, bedden en in garages stapelen de restanten zich op. Want dat is de keerzijde van de fotoboekenstroom: wie zelf een boek uitgeeft, blijft ook zelf met de restpartij zitten.

Hoe kan het dat het ene boek uitverkoopt en het andere niet? Wat zijn de valkuilen bij zelf uitgeven? Moet je dat wel doen? Vier fotografen waren zo dapper hun restpartij te laten zien.

    • Lineke Nieber