Slachtoffer Everink niet bij zitting van zaak tegen Badr Hari

Badr Hari tijdens zijn training voor zijn comback in Zagreb.
Badr Hari tijdens zijn training voor zijn comback in Zagreb. Foto ANP / Robin Utrecht

Zakenman Koen Everink zal om gezondheidsredenen niet aanwezig zijn bij de zitting donderdag in de zaak tegen kickbokser Badr Hari en Ferhat Y. Dat bevestigt het OM tegenover persbureau Novum. Hari wordt verdacht van poging tot doodslag op Everink tijdens een dansevent in de Amsterdamse Arena.

Het programma KRO Reporter meldde eerder dat Everink zich ook zou terugtrekken als getuige, maar volgens het OM is daar geen sprake van. De reisondernemer heeft al uitgebreide verklaringen bij de politie en rechter-commissaris afgelegd en die blijven volgens justitie staan. Het OM had alleen graag gezien dat Everink naar de zitting kwam omdat het nog aanvullende vragen heeft over de molestatie. Ook wilde justitie zien ‘wat voor figuur’ Everink nu eigenlijk is.

De advocaat van Everink stuurde echter een medische verklaring dat zijn cliënt niet in staat was om naar de zitting te komen. Wat hem precies mankeert en of het nog te maken heeft met de mishandeling, wil het OM niet zeggen, vertelt een woordvoerder:

“We hadden hem eventueel kunnen dwingen om te komen, maar we hebben besloten dit niet te doen gezien zijn gezondheidstoestand.”

Kickbokser wordt verdacht van meerdere geweldsincidenten

Verdachten Badr Hari en Ferhat Y. staan donderdag voor de rechter in de zaak. De advocaat van Everink zou aan het OM hebben laten weten dat zijn cliënt om gezondheidsredenen niet in staat is om op de zitting te getuigen. De miljonair werd in 2012 tijdens het dance event Sensation White zwaar mishandeld. Hij liep in een skybox van het stadion zwaar been- en gezichtsletsel op. Hari bood later excuses aan voor de vechtpartij en gaf zichzelf aan bij de politie.

Hari wordt naast de mishandeling van Everink nog van zeven andere strafbare feiten verdacht, waaronder geweldsincidenten in discotheken. In verschillende Amsterdamse zaken zou hij mensen hebben mishandeld. Ook heeft hij volgens het OM zijn ex-vriendin mishandeld, haar huisraad vernield en zou hij in 2010 een voetganger opzettelijk hebben aangereden.

De kickbokser kwam eind januari op voorwaarden vrij - ‘natte horeca’ is verboden terrein - nadat hij een paar maanden in de cel had gezeten. Afgelopen maart maakte hij zijn comeback in de K-1 World Grand Prix.

    • Anouk Eigenraam