En dit zei ze in Sint-Petersburg:

Hartelijk dank, dames en heren, hartelijk dank, voor uw komst en uw applaus.

Wij spreken namens het hele team van Toneelgroep Amsterdam – van technicus tot acteur, van schrijver tot regisseur.

Dit was voor ons een heel bijzondere avond, waar we lang en vurig naar hebben uitgekeken. Deze Tsjechov – ‘onze’ Tsjechov – te mogen spelen in het grote Rusland waar hij gewoond en gewerkt heeft! Dat was onze grote droom.

Rusland valt niet alleen te bewonderen vanwege Anton Tsjechov. Wij, kunstenaars uit Nederland en België, beseffen dat als geen ander. Sommige van onze grootste helden uit de literatuur, het theater, de muziek, de poëzie, de filosofie, de dans, de beeldende kunst, noem maar op – ze zijn hier geboren, ze hebben hier gewerkt, ze hebben van hieruit de wereld geïnspireerd en beïnvloed. Van Tsjaikovski tot Majakowski, van Diaghilev tot Stanislavski: zonder hen zouden ook wij zoveel armer zijn.

Precies daarom – en dit moet ons van het hart – vallen de recente wetten die de rechten van journalisten en homoseksuelen beknotten ons zo zwaar. Ook de directe gevolgen ervan, waaronder geweldplegingen en intimidaties, gaan ons door het hart.

Daarom willen wij u vanavond niet alleen onze eerbetuiging tonen aan een van de grootste theaterauteurs uit de geschiedenis. Wij willen er twee zaken aan toevoegen. Wij willen een hart onder de riem steken van wie te lijden heeft onder die wetten. En wij willen iedereen die ze goedkeurt smeken om zijn standpunt te herbekijken.

Het is belangrijker te spreken dan te zwijgen. Ook dat hebben wij geleerd van onze Russische helden. Daarom staan we hier. In de hoop dat u ons gebaar begrijpt voor wat het is. Een steunbetuiging enerzijds. Anderzijds een uitnodiging om, alstublieft, onnodig kwetsende wetten te herzien.

Wij danken u!