Twintig jaar cel voor Griekse oud-minister wegens corruptie

De Griekse oud-minister Akis Tsochadzopoulos vlak voor een zittingsdag eerder dit jaar.
De Griekse oud-minister Akis Tsochadzopoulos vlak voor een zittingsdag eerder dit jaar. Foto AP / Petros Giannakouris

Een voormalige Griekse minister van Defensie is veroordeeld tot 20 jaar cel wegens het witwassen van geld. Akis Tsochadzopoulos (74), van 1996 tot 2001 minister van Defensie, werd vandaag schuldig bevonden in een van de meest prominente Griekse corruptiezaken.

Het geld dat de oud-minister heeft witgewassen is onder andere afkomstig van steekpenningen bij de aankoop van Duitse onderzeeërs en Russische luchtafweergeschut.

Tsochadzopoulos is de eerste hoge politicus die werd gearresteerd in verband met een corruptiezaak. Dat gebeurde in 2012, toen hij door agenten in burger uit zijn villa vlak bij de Akropolis werd gehaald, die volgens justitie mede met steekpenningen is betaald. Sindsdien zit hij vast. Ook zestien van de achttien andere verdachten in deze zaak, onder wie zijn vrouw, ex-vrouw en zijn dochter, hebben straffen van tussen de zes en dertien jaar boven het hoofd.

Tsochadzopoulos heeft jarenlang een prominente rol gespeeld binnen de socialistische partij Pasok, en was in de jaren negentig in beeld als mogelijk partijleider. Hij krijgt waarschijnlijk morgen zijn straf te horen.

‘Politiek gemotiveerd proces’

Het is niet de eerste keer dat hij wordt veroordeeld. In maart van dit jaar kreeg hij al acht jaar cel opgelegd omdat hij niet kon uitleggen waar zijn enorme vermogen vandaan komt. Griekse politici zijn hiertoe wettelijk verplicht.

Tsochadzopoulos heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de zaak. Hij spreekt van een politiek gemotiveerd proces, bedoeld om te proberen de enorme onvrede over corruptie in de politiek te sussen.

    • Lex Boon