Een nieuwe Leonardo da Vinci? Unconvincing, zeggen de experts

Een kenner heeft dit weekend naar eigen zeggen een nieuwe Leonardo gevonden in een Zwitserse kluis. Experts zijn echter nog niet overtuigd van de authenticiteit van het werk. Kijk zelf in detail naar het portret van Leonardo’s penvriendin Isabella d’Este.

Leonado Da Vinci,

Een kenner heeft dit weekend naar eigen zeggen in een Zwitserse kluis een nieuw werk van Leonardo da Vinci gevonden. Experts zijn echter nog niet overtuigd van de authenticiteit van het schilderij. Kijk zelf in detail naar het portret van Leonardo’s penvriendin Isabella d’Este.

Het werk van 61 bij 45 centimeter toont Isabelle d’Este (1474-1539), een vriendin van Da Vinci die het hertogdom Mantua bestuurde. Het werk zou uit 1517 komen en vertoont trekken van Da Vinci’s meesterwerk Mona Lisa, dat tussen 1503 en 1507 is geschilderd. Het schilderij lijkt voort te borduren op een schets van Isabella d’Este die in het Louvre hangt en aan de meester wordt toegeschreven.

Bekijk het werk in detail door met je muis over de foto te bewegen. Het laden kan even duren.

Vaak twijfels over echtheid

Bij het Italiaanse Corriere Della Sera kwam Leonardo-kenner Carlo Pedretti dit weekend naar buiten met het nieuws:

“Er bestaat geen twijfel dat het werk echt van Leonardo is.”

Pedretti zou het schilderij drie jaar lang hebben bestudeerd. In NRC Handelsblad van vandaag is de Nederlandse Leonardo-kenner Michael Kwakkelstein echter niet zo stellig:

“Het is weer eens zover.”

Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat er een nep-Leonardo opduikt. Pedretti heeft al eerder schilderijen als een Da Vinci aangemerkt die later toch niet van de hand van de meester waren. Problematisch is dat Leonardo zijn schilderijen nooit signeerde.

Niet op hout maar canvas

Aanwijzingen over het bestaan van het portret komen naar voren in een briefwisseling tussen Leonardo en Isabella d’Este. Vaak vraagt zij waar het schilderij blijft, aangezien er al een schets was. Het vermoeden bestaat dat de meester één van zijn leerlingen opdracht heeft gegeven om het portret af te maken.
Restaurateur Milko den Leeuw:

“Dat zou kunnen, maar dan denk ik wel dat Leonardo hem stevig op zijn donder heeft gegeven.”

Kwakkelstein is ‘verbaasd’ over de kwaliteit van het werk.

“Voor zover ik het op een foto van het schilderij kan zien, is de schaduw in het gezicht één grote, bruine vlek.”

Ook de techniek is anders. Leonardo schilderde op hout, maar het dit weekend ontdekte werk is op canvas gemaakt. Oxford-historicus Martin Kemp spreekt in de LA Times dan ook zijn twijfels uit over de echtheid:

“Je kunt het niet uitsluiten, maar het is zeer onwaarschijnlijk.”

Het schilderij is volgens The Guardian onderdeel van een privécollectie in Turgi. De Italiaanse eigenaren wensen anoniem te blijven.

    • Philippus Zandstra