Eefje de Visser betovert en brengt de zaal in beweging

Eefje de Visser is een unieke stem in de Nederlandse popmuziek. Haar teksten zijn fragmentarisch en associatief. Haar muziek komt tot leven in een zelfgemaakte droomwereld die soms een beetje gekunsteld is, maar soms ook net zo rock’n’roll als de stoere Gibsongitaar waarmee ze in een vol Paradiso naar de microfoon stapt. Ze aait over de snaren en mijmert over verre vakanties, in een eigen taal die je niet woordelijk hoeft te verstaan om de essentie mee te krijgen. Haar debuut De Koek liet twee jaar geleden een nieuw geluid horen, met over elkaar struikelende woorden en weerbarstige melodieën. Op haar nieuwe album Het Is vloeit de muziek wat evenwichtiger in het ritme van haar eigenzinnige taalvondsten en zinsbuigingen. „Lise kijkt naar buiten en ze zegt: er leeft ook nog van alles in de ruimte,”begint haar mooiste liedje (Lise). Ze betovert met naïeve observaties en een persoonlijke blik op de wereld. Als podiumpersoonlijkheid is Eefje enorm gegroeid, tussen bandleden die er nog wat stijfjes bij staan. Als ze los komt van de microfoon brengt ze de hele zaal in beweging. Ze heeft de innemende uitstraling van het meisje dat als eerste begint te dansen op een feest en iedereen meesleept. Een lied over veel te lang wakker liggen swingt nog het meest van allemaal.

    • Jan Vollaard