Doelwit operatie VS in Somalië had plan voor aanvallen in Kenia

De terrorist naar wie de Amerikaanse Navy Seals zaterdag in Somalië op zoek waren is Abdikadar Mohamed Abdikadar. Dat meldt AFP. Hij zou een Keniaan van Somalische afkomst zijn, en in het verleden nauwe banden hebben gehad met daders van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi en die op een hotel in de Keniaanse havenplaats Mombasa in 2002.

Persbureau AP heeft een document in handen waarin staat dat Abdikadar plannen had om het parlementsgebouw van Kenia en het VN-kantoor in Nairobi aan te vallen. Ook een Ethiopisch restaurant waar Somalische overheidsfunctionarissen vaak komen zou een doelwit zijn.

Dit weekend voerden de Amerikaanse commando’s in het Somalische havenstadje Barawe een operatie om Abdikadar gevangen te nemen. Die operatie mislukte, na een hevig vuurgevecht trokken de commando’s zich terug. Volgens persbureau AP lijkt het er niet op dat de terrorist bij het vuurgevecht is gedood, zoals eerder dit weekend het geval leek te zijn.

Twee weken na terreuractie in Westgate

Ook in Libië voerden de Amerikaanse elitetroepen dit weekend een verrassingsaanval uit op een aan Al-Qaeda gelieerde terreurverdachte. Die operatie slaagde wel. De Amerikanen kregen Anas al-Liby in handen, een computerspecialist die jarenlang nauw met Osama bin Laden samenwerkte en die in 2001 op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen werd gezet.

De acties komen twee weken na de terreuractie in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Voor zover bekend zijn er (nog) geen aanwijzingen van directe betrokkenheid van Abdikadar en al-Liby bij de recente aanval op het winkelcentrum.

Volgens de VS zijn de operaties geen directe reactie op het bloedbad in Westgate, maar moet het nieuwe Amerikaanse optreden moet wel worden beschouwd als een waarschuwing aan het adres van Al-Qaeda en verwante terreurgroeperingen in Noord-Afrika.

    • Lex Boon