Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

DNB-president Knot: Nederland is uit recessie

De officiële cijfers over de economische ontwikkelingen in het derde kwartaal komen pas half november, maar volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, “kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn”. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van het overzicht dat de centrale bank elk half jaar opstelt over de financiële stabiliteit.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank heeft er het volste vertrouwen in dat de Nederlandse economie weer in de lift zit.
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank heeft er het volste vertrouwen in dat de Nederlandse economie weer in de lift zit. Foto ANP / Martijn Beekman

De officiële cijfers over de economische ontwikkelingen in het derde kwartaal komen pas half november, maar volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, “kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn”. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van het overzicht dat de centrale bank elk half jaar opstelt over de financiële stabiliteit.

In het tweede kwartaal kromp de Nederlandse economie nog met 0,2 procent, terwijl de eurozone als geheel een groei kende van 0,3 procent en daarmee zes kwartalen van recessie achter zich liet. Nederland stak toen slecht af bij omringende landen als Duitsland en Frankrijk, die met respectievelijk 0,7 en 0,5 procent groeiden, en leek voor velen opeens een land om zich zorgen over te maken.

Volgens Knot “staan er heel veel seinen op groen”. Belangrijke indicaties dat ook Nederland weer groeit zijn de positieve cijfers over het tweede kwartaal van belangrijke handelspartners zoals Duitsland, en de aantrekkende wereldhandel. Verbeterde exportcijfers zijn doorgaans een eerste teken van economisch herstel in Nederland. Ook wijst Knot op het onlangs sterk verbeterde vertrouwen van inkoopmanagers in de industrie.

Verder ziet de president dat “in bepaalde regio’s van het land” een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen. “Potentiële kopers zijn nu niet meer bang dat hun nieuwe huis een jaar later alweer in prijs gedaald is. Stabiliteit geeft zekerheid. Mensen maken weer financiële plannen.”

Werkloosheid zal achterlopen op herstel

De werkloosheid zal nog blijven stijgen, merkte Knot op. De verbetering van de werkgelegenheid loopt altijd achter op economisch herstel, omdat bedrijven de situatie even aankijken voordat ze personeel aannemen.

Het belangrijkste risico voor het herstel is de politieke situatie, benadrukte Knot. Hij doelde op de moeizame begrotingsonderhandelingen in Den Haag. “Het kan niet zo zijn dat we acht kwartalen smachten naar economisch herstel en dat vervolgens in de waagschaal gaan stellen.” De zes miljard euro aan extra bezuinigingen die nu het onderwerp van fel debat zijn, zijn noodzakelijk om te voorkomen dat het structurele begrotingstekort volgend jaar weer oploopt, vindt hij.

Knot zei verder “tevreden” te zijn over de voortgang waarmee banken hun balansen versterken. Wel wees hij erop dat banken het economisch herstel schaden als zij dat ten koste laten gaan van de kredietverlening aan bedrijven en particulieren.