De slechte tweelingzus is minder spannend

Justin TimberlakeFoto AFP
Justin TimberlakeFoto AFP

Justin Timberlake lijkt, na zijn jarenlange focus op acteren, zijn muzikale mojo zodanig te hebben hervonden, dat hij de studio niet meer is uit te slaan. Nadat Timberlake eerder dit jaar triomfantelijk terugkeerde met het lijvige The 20/20 Experience, is er nu alweer The 20/20 Experience (2 of 2): wederom tjokvol lange popliedjes waaraan een nadeel kleeft: ze bestaan voor een deel uit outro’s (strijkers, gitaarspel, vocalen) die weinig toevoegen.

Timberlake, de stijlvolle crooner van het vorige deel, trekt voor het eerste deel van dit album zijn pak en stropdas uit, en zingt rauw bedoelde liedjes over seks. Op opener Gimme What I Don’t Know (I Want) zingt Timberlake over dierlijke instincten en, tja, een wijfie meenemen naar de grot. Het trage, springerige Cabaret, gaat over een dame die het wereldrecord kleding uittrekken verbetert. Single TKO – inclusief Timbaland-beatbox – behandelt vrouwelijke genitaliën die kunnen doden. En True Blood is een spannend seksverhaal vol vampiermetaforen, waarin Timberlake „het bloed ruikt” van zijn wilde wijfie.

Hij noemde dit album ‘de slechte tweelingzus’ van het eerste deel, maar de zogenaamd rauwere, meer duistere benadering overtuigt nauwelijks. Producer Timbaland is zijn complete oeuvre langs gegaan, en pakt uit met alle haperende instrumenten, oerwoudgeluiden, funky synthesizergeluiden, riffs en vocalen en opzwepende drumbreaks die hij kon vinden. Het levert momenten van geweldige Timbalandfunk op maar vaker producties die te lang doorslepen en zijn dichtgemetseld met ideetjes.

Echt grote hoogte wordt pas bereikt wanneer de twee juist kiezen voor meer traditionele r&b. You Got It On is slaapkamer-r&b op topniveau: mooi subtiel en klassiek, met kreetjes, falset en harmoniezang, een warm glijdende bas en geen wijfie maar een prachtige dame. Het is misschien niet zo spannend om te maken als de overvolle seksjams vol oerwoudgeluiden en moordmetaforen, of semidoorleefde country-r&b over het wegdrinken van hartzeer, maar de klassiek aandoende r&b-nummers op deze plaat vormen het terrein waarop de twee topnamen ook echt in topvorm zijn.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele