De gaafheid van de kleine banketbakker

We waren in de boekwinkel omdat mijn zonen een boek mochten uitzoeken; een jaarlijks ritueel in de Kinderboekenweek, dat jaarlijks gepaard gaat met hetzelfde geëmmer over hoe literair verantwoord het gekozene moet zijn. Eveneens jaarlijks verlaten we de winkel met vier in plaats van twee boeken. Te weten twee boeken die mijn zonen echt willen lezen en twee boeken waarvan ik vind dat ze ze moeten lezen.

Afijn, dit jaar heb ik me kunnen beheersen en ze maar één extra boek in de maag gesplitst. Ik mag dan niet in de doelgroep vallen maar was meteen verkocht toen ik De Kleine Banketbakker van Cees Holtkamp en Jonah Freud zag. Op de cover staat een schattig koekhuisje, versierd met tumtummetjes, zure matten en Engelse drop. Wit glazuur kringelt langs de dakrand en vormt een dikke laag sneeuw bovenop het schoorsteentje. Op de gevel, vlak onder de punt van het dak prijkt een snoephartje met het woord GAAF. Dat dacht ik dus ook.

En dit boek ga ik nu eens niet in januari ongelezen terugvinden onder een stapel Donald Ducks. Het eerste gerecht is er namelijk al uit gemaakt. Heerlijk knapperige, zoete krakelingen. De marmercake staat volgens de mannen op de nominatie om de volgende te worden. Daarna de spritsen, de boterbiesjes en de slagroomsoezen. En dan misschien in december het koekhuisje. Hoopt hun moeder. Die eet alvast zoveel mogelijk snoephartjes om die ene met het woordje GAAF te vinden.

Leg de plakjes bladerdeeg op een stuk bakpapier op een houten plank. Snijd ze in repen van 2 centimeter breed. Neem nu 3 reepjes en plak die met een beetje water aan elkaar. Vorm er dan een krakeling van. (Kijk eventueel op internet hoe een krakeling eruit moet zien.) Zo maak je 16 krakelingen. Strooi wat suiker op een plank, leg de krakelingen erop en strooi er nog wat suiker over. Rol er met een deegroller heel licht overheen, zodat de suiker in het deeg komt. Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 170 graden; bak de krakelingen 30 minuten.

    • Janneke Vreugdenhil