Bellen met Mario: elleboogjes, beroerde grasmat en een pietluttige rode kaart

ADO Foto ANP

Elleboogjes, discutabele rode kaarten, een beroerde grasmat en een woedende Erwin Koeman. Er gebeurde genoeg in de Eredivisie afgelopen weekend. Zoals elke week blikken we terug op het Eredivisie-weekend met oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

De grasmat van ADO Den Haag blijft problemen geven. De wedstrijd tegen Heerenveen moest zaterdag worden uitgesteld, omdat de KNVB oordeelde dat de grasmat niet egaal was en de veiligheid van de spelers niet kan worden gegarandeerd. Mario van der Ende vindt het opmerkelijk dat de “embarmelijke staat” van het veld door een onafhankelijke, externe commissie moest worden bevestigd. “Dat had iemand die nog nooit op een voetbalveld had gestaan ook kunnen constateren.”

Zo’n problematische grasmat levert natuurlijk grapjes op:

‘Deze scheidsrechter hoort niet op dit niveau thuis’

Roda JC moest zaterdag in Kerkrade al na 23 minuten verder met tien man nadat Roly Bonevacia van het veld was gestuurd. Vijf minuten voor tijd kreeg ook Frank Demouge rood voor een vermeende elleboogstoot. Zwolle had voor rust een strafschop gemist.

Van der Ende:

“Erg discutabel was de leiding van scheidsrechter bij Dennis Higler bij Roda JC - PEC Zwolle. Twee rode kaarten voor Roly Bonevacia en Frank Demouge waar dikke vraagtekens bij konden worden gezet, veel andere onverklaarbare beslissingen en de wedstrijd in de 90ste minuut stilleggen. Tsja, dan is het niet zo gek, dat spelers, coaches en publiek ‘van de leg’ raken.

“Higler die met regelmaat laat zien niet op dit niveau thuis te horen wordt in Zeist toch als een groot talent gezien. Hij floot dit seizoen al even veel wedstrijden (6) als Kuipers en Nijhuis die afgelopen week nog in de Champions League actief waren. Hij loopt waarschijnlijk keurig als een vazal achter de richtlijnen van zijn superieuren aan want veel arbitrale kwaliteiten die in de Eredivisie nodig zijn heb ik -helaas- nog niet kunnen ontdekken.”

‘Kan me goed indenken dat Koeman zich genaaid voelde’

Trainer Erwin Koeman was woedend na de nederlaag van RKC. Niet zozeer vanwege het spel van RKC, maar vooral vanwege de rode kaart die aanvoerder Sander Duits vijf minuten voor tijd kreeg. Zijn reactie na afloop was: “We voelen ons genaaid”.

Van der Ende in een reactie:

“Dat kan ik mij heel goed indenken. Dat had scheidsrechter Janssen toch anders op moeten lossen. Nu werd er veel te pietluttig de tweede gele kaart getoond. Tijdrekken en dan nog in deze vorm (4-5 seconden) los je toch met wat meer persoonlijkheid op.”

Koeman over de “zielige arbiter”:

‘Elleboog bij Ajax veel erger dan bij Roda’

Ajax boekte zondag een 3-0 zege op FC Utrecht. “Vreemd genoeg” bleef de vermeende elleboog van Ajacied Lesley de Sa onbestraft, aldus Van der Ende.

“De ‘elleboog’ van De Sa was mijn inziens een zwaardere uitvoering van die van Demouge bij Roda JC - PEC Zwolle. Demouge kreeg rood terwijl hier niet eens voor werd gefloten.”

Wat Van der Ende ook opviel was dat tijdens Cambuur - FC Twente twee spelers duidelijk over de schreef gingen, scheidsrechter Liesveld het spil stillegde maar alleen even het vingertje hief.

‘Eindelijk viel het kwartje!’

Over één aspect van de arbitrage het afgelopen weekend is Van der Ende wel te spreken:

“Eindelijk viel het kwartje! Eindelijk werden scheidsrechters die de afgelopen Champions League wedstrijden leidden ( Kuipers en Nijhuis) aansluitend in het weekend werden aangesteld. Dit gebeurde eerder in Nederland belachelijk genoeg niet. Beiden floten een goede wedstrijd (Go Ahead Eagles - NEC en FC Groningen - AZ) en toonden daarmee aan dat de eerder altijd gepredikte rustperiode na een Europese verplichting tot het verleden kan behoren.”

    • Marije Willems