Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Baay vult plek Henk Krol op in Tweede Kamer

Martine Baay neemt de lege plek in van de vrijdag opgestapte partijleider Henk Krol. Samen met Norbert Klein, de nieuwe fractievoorzitter, gaat zij de tweemansfractie vormen van 50Plus in de Kamer. Dat meldt de ouderenpartij.

Baay, die derde op de lijst van 50Plus stond voor de Tweede Kamerverkiezingen in september vorig jaar, heeft besloten het Kamerlidmaatschap te aanvaarden. Ze studeerde rechten en werd in 1990 advocaat. In 1994 kreeg Baay bekendheid als advocaat toen zij een proces over de carpoolstrook op de A1 tegen de staat wist te winnen.

In 2001 verhuisde ze naar Marbella, waar haar man medeoprichter was van een Nederlandse zakenclub. Baay deed er vrijwilligerswerk en schreef columns voor de bladen Viva España en Temperament. In 2009 keerde Baay terug naar Nederland, waar ze als advocaat-stagiair aan de slag ging. Kort daarop werd ze door medeoprichter van 50Plus Jan Nagel gevraagd zich in te zetten voor 50Plus.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 haalde Baay twee keer zoveel stemmen (7.123 stemmen) als Norbert Klein, de nieuwe fractievoorzitter (3.511 stemmen). Henk Krol haalde als lijsttrekker met 148.273 de meeste stemmen binnen bij 50Plus.

Bekijk het verkiezingsspotje van Martine Baay voor 50plus