Amsterdam gaat kwaliteit basisscholen zelf controleren

Foto ANP / Tjapko de Heus

Amsterdam gaat zelf de kwaliteit van basisscholen in de stad controleren. De gemeente richt een onafhankelijk bureau op dat de scholen adviezen geeft over hoe het beter kan. Geen enkele andere gemeente heeft zo’n kwaliteitsbureau, schrijft Trouw vandaag.

Het bureau, de stichting Beter Primair Onderwijs Amsterdam, is een aanvulling op de Inspectie van het Onderwijs, die toezicht houdt op de kwaliteit van het onderwijs. De inspectie kijkt volgens de gemeente minder intensief naar wat er in de klas gebeurt en adviseert scholen niet bij verbeterplannen. Het kwaliteitsbureau wil ‘dieper graven’.

De stichting wordt opgericht door de samenwerkende schoolbesturen (BBO) en wordt voor 75 procent door de gemeente gefinancierd. Het kwaliteitsbureau gaat 1 januari 2014 van start.

Tweehonderd basisscholen beoordelen

Experts van het bureau gaan in vier jaar tijd ruim tweehonderd basisscholen in de hoofdstad beoordelen. Indien nodig wordt een verbeterplan opgesteld, dat binnen een jaar vruchten moet afwerpen.

De gemeente is al langer bezig met het opkrikken van de kwaliteit van het onderwijs. Amsterdam telde in 2008 33 zwakke of zeer zwakke basisscholen. De afgelopen jaren is dat aantal teruggebracht naar vijf.

‘Onze verbeterplannen zijn ambitieuzer’

De onderwijsinspectie doet haar werk, maar het verschil is volgens onderwijswethouder Pieter Hilhorst gemaakt door de ‘kwaliteitsaanpak’ in de stad.

“Dat komt doordat onze experts veel langduriger in de klassen hebben gekeken en omdat onze verbeterplannen veel ambitieuzer waren.”

Met het nieuwe bureau willen de schoolbesturen en de gemeente die resultaten ‘vasthouden en uitbouwen’. (NRC/Novum)