Af en toe beuken tegen de jampot over de stad

Vanaf vanavond zendt SBS het eerste seizoen van de Amerikaanse tv-serie ‘Under The Dome’ uit. Daarin komt een stadje terecht onder een omgekeerde jampot.

Kraaien krijsen en koeien loeien; dat is nooit een goed teken in een roman van Stephen King, waarop de Amerikaanse gelijknamige hitserie Under The Dome gebaseerd is. Dan komt er met daverende kracht een ‘jampot’ uit de lucht vallen. Formaat stad en op z’n kop, dus Chester’s Mill, een stoffig plaatsje in Maine, zit op slot.

„Wat het ook is, dit ding is groot’’, aldus een verbijsterde Barbie (Mike Vogel), een begeerlijke antiheld met zijn spieren op de juiste plaats. Voor een van de koeien loopt het niet goed af: die splijt van kop tot staart in tweeën als de rand van de dome precies op hem landt. Zijn binnenkant lijkt op een halfgaar tartaartje.

Alles is grotesk in de nieuwste big budget hitserie van CBS, een verdienste van stripmaker en televisieschrijver Brian K. Vaughan (ook bekend van de strip Runaways en de serie Lost) die Kings boek ombouwde tot serie. Naar de finale van het eerste seizoen keken in Amerika zo’n vijftien miljoen mensen.

„We wonen allemaal onder een enorme koepel”, verklaart King de moraal van het verhaal in een interview op de site van CBS. „Meer dan de aarde hebben we niet, onze middelen raken uitgeput.” Dat uitgangspunt verklaart waarom de hoofdpersonen nooit echt hun best doen om te ontsnappen. Af en toe beukt er iemand met zijn vuist tegen de dome, een enkele keer wordt er een kogel op afgevuurd. Maar al na een dag houden de bewoners, onder leiding van de kleine Big Jim (Dean Norris, Breaking Bad), zich vooral bezig met wie dat ding daar heeft neer geplempt en hoe ze hun leven nu dan gaan inrichten. Machtsverhoudingen verschuiven, criminaliteit neemt toe en liefdes ontstaan. Dan is er het nog het bovennatuurlijke: vier tieners lijken tot elkaar veroordeeld door iets met vallende roze sterren en staan in contact met de dome.

De diepere laag die King in zijn verhaal wilde leggen, had van veel Amerikaanse recensenten achterwege mogen blijven. Ze zijn wel enthousiast over de technische hoogstandjes. Hank Stuever in The Washinton Post: ‘Ik zou wel een uur kunnen kijken naar dingen die tegen die koepel aanknallen. Helaas, er moet ook nog een psychologische- en metaforisch verhaal worden verteld.’

The New York Times vraagt zich af of de serie overeind blijft, nadat de inwoners van Chester's Mill en de kijkers van de eerste schok zijn bekomen. Dat zien we in het tweede seizoen, waarvoor King zelf de eerste aflevering schrijft.

Under the Dome (7 dubbele afleveringen) SBS 6, vanaf vanavond, 20.30-22.30 uur